Wij missen jullie: Kroatië & Oekraïne

Volgende maand nemen er in Wenen 40 landen het tegen elkaar op maar in totaal hebben er al 52 landen deelgenomen aan het Eurovisiesongfestival. Sommige landen zoals Joegoslavië en Servië-Montenegro bestaan de dag van vandaag niet meer. Elke zaterdag overlopen we de landen die wel nog bestaan maar hun kat hebben gestuurd naar het 60ste Eurovisiesongfestival in Wenen. 

Vandaag start onze reeks met Kroatië, een land dat gelegen is aan de Balkan. Kroatië nam al deel als onderdeel van Joegoslavië maar als onafhankelijk land doet Kroatië mee sinds 1993. Het was één van de drie landen die wist doortestoten via de een speciaal ingerichte Oost-Europese voorronde. Het land heeft sindsdien meegedaan tot 2013 en wist niet één keer te winnen. Het beste resultaat werd behaald in 1996 en 1999 toen het land een vierde plaats wist te behalen. Sinds de invoering van de halve finale had het land moeite om naar de finale te kunnen doorstoten. Er zijn twee redenen gegeven waarom het land zijn kat heeft gestuurd in 2014: de Europese financiële crisis en de slechte resultaten tussen 2010 en 2013. Toen gaf men wel aan dat het slechts om één jaar zou gaan en dat na het festival de financiën en interesse van het publiek werden gepolst. Maar ook in 2015 stuurt het land zijn kat. Kroatië nam in 2014 wel deel aan het Junior Eurovisiesongfestival.




Oekraïne is het tweede land dat we vandaag bespreken. Het land debuteerde in 2003 en won een jaar later al het Eurovisiesongfestival met Ruslana en Wild Dances. Oekraïne is één van de populairste landen op het festival en wist keer op keer de finale te behalen. Maar voor het Eurovisiesongfestival in 2015 stuurt het land zijn kat. De voornamelijkste reden dat werd gegeven was de moeilijke financiële toestand die de nationale omroep moet doorstaan. Een andere reden dat er zeker mee te maken heeft is de oorlog die het land aan het voeren is tegen de Russische rebellen in het oosten van het land.


Volgende week: Bosnië & Herzegovina, Bulgarije en Luxemburg.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.