πŸ‡³πŸ‡± Neemt Nederland deel aan het Eurovisiesongfestival 2025?

πŸ‡³πŸ‡± Neemt Nederland deel aan het Eurovisiesongfestival 2025?

De afgelopen weken hebben zich achter de schermen bij AVROTROS belangrijke gebeurtenissen afgespeeld na het Eurovisiesongfestival 2024.

Vanmiddag publiceerde AVROTROS een update over de lopende situaties en het onderzoek naar het incident na het optreden van Joost Klein in de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival.

Diskwalificatie Joost Klein

Het onderzoek van het incident na afloop van het optreden van Joost Klein in de tweede halve finale is nog in behandeling bij het Zweedse Openbaar Ministerie. Gedurende dit onderzoek kunnen we helaas niet inhoudelijk ingaan op de details, de toedracht en de afwikkeling van dit incident omdat dit het onderzoek zou kunnen beΓ―nvloeden.

We kunnen wel stellen dat op basis van de informatie die we toen en nu hebben nog steeds van mening zijn dat de diskwalificatie onnodig en disproportioneel was.

Onderzoek EBU

AVROTROS heeft net als andere deelnemende landen een verzoek gehad om mee te werken aan een onderzoek vanuit de EBU. Wij hebben besloten hieraan mee te werken met de nodige kanttekeningen.

AVROTROS is van mening dat er een breder, diepgravend en echt onafhankelijk onderzoek nodig is om structurele problemen te adresseren. Niet alleen de werkwijze van de organisatie in MalmΓΆ en de EBU, maar ook de onafhankelijke rol en het mandaat van de Reference Group (het comitΓ© van afgevaardigde deelnemende landen), de regels/procedures en beroepsmogelijkheden bij klachten en de toegenomen druk op de artiesten en delegaties in aanloop naar en tijdens het Songfestival zouden onderwerp van onderzoek moeten zijn door een erkend en onafhankelijk onderzoeksbureau. 

Toekomst

Het Eurovisie Songfestival is opgericht om via muziek landen en volkeren met elkaar te verbinden en onderling broederschap te stimuleren. Dit zou het uitgangspunt moeten zijn bij de organisatoren en alle deelnemende landen.

Tot het moment dat AVROTROS vertrouwen heeft dat structurele aanpassingen genomen worden om de artiesten en hun muzikale boodschap weer centraal te stellen, houden we deelname aan het Songfestival in beraad.

AVROTROS

Met dit statement bestaat de mogelijkheid dat Nederland niet zal meedoen aan het Eurovisiesongfestival in Zwitserland. Nederland heeft vrijwel altijd deelgenomen aan het Eurovisiesongfestival. Slechts vier keer was Nederland niet aanwezig: in 1985, 1991, 1995 en 2002.

Nederland op het Eurovisiesongfestival

Nederland is één van de zeven landen die deelnam aan de allereerste editie van het Eurovisiesongfestival in 1956. In totaal nam het land 60 keer deel aan het festival waarvan er vijf edities kon winnen. De laatste overwinning dateert van 2019 toen kon Duncan Laurance het festival winnen met Arcade. Door de coronapandemie kon AVROTROS pas in 2021 het festival organiseren.

πŸ“·: Omslagfoto Corinne Cumming/EBU

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.