Nog 32 dagen: Macedonië

Nog slechts 32 keer slapen en dan is de dag aangekomen voor de eerste halve finale. Tot die tijd zullen we elke dag vooruitblikken door één land in de schijnwerpers te plaatsen. Vandaag zullen we het balkanland Macedonië nader toelichten.
Even werd gevreesd dat Macedonië misschien niet zou deelnemen in Wenen. Op een poll van de omroep kregen de bezoekers de keuze of men nog moest deelnemen of niet. Een meerderheid koos ervoor om zich terug te trekken, echter besliste men toch opnieuw deel te nemen.
Voor de keuze en artiest werd opnieuw gebruik gemaakt van Skopje Fest. Tussen 26 mei 2014 en 31 juli 2014 kon iedere geïnteresseerde zich aanmelden bij de omroep. Daarnaast nodigde de omroep ook zelf mensen uit.
De twintig finalisten werden bekend gemaakt eind september.
Op 12 november vond de nationale finale plaats in de Metropolis Arena in de hoofdstad Skopje. De winnaar werd gekozen door een combinatie van jury en televoting. Op het einde van de avond won Daniel Kajmakoski met het lied Lisja esenski, dat later nog werd veranderd naar Autumn leaves.
Daniel is reeds bekend bij het Macedonische publiek. In 2013 nam hij deel aan de lokale X-factor die hij ook won. In 2014 probeerde hij het al eens in Skopje Fest, echter zonder succes.Kan Macedonië het festival winnen?
Neen want de bookmakers zijn niet overtuigd van het lied en hebben wij twijfels of de verandering naar het engels wel een goede zet was. Bij de eurosong fans is er iets meer hoop en zien ze het land voor het eerst sinds 2012 weer de finale halen.
De bookmakers zien dit nipt de finale, waar ze dan in de onderste regionen zouden eindigen.


De geschiedenis van Macedonië
Het land nam voor het eerst deel in 1996, echter wist men niet door eenmalige selectieronde te geraken. In 1998 volgde dan het echte debuut, echter is het land geen hoogvlieger. Men wist nog nooit de top 10 te bereiken. Hun hoogste notering was een 12de plaats in 2006.
Sinds de introductie van de halve finales wist men wel al 5 keer de finale te halen, de laatste keer in 2012.


Het startnummer 8
Iets meer dan de helft van de landen op deze positie wist zich te kwalificeren voor de finale. Het zal dus een dubbeltje op zijn kant worden.

Morgen: Letland

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.