Avondupdate [3 Mei 2016]

Dag twee van de repetities in Stockholm zitten er op. Alle landen van de eerste halve finale hebben voor de eerste keer gerepeteerd en ook gastland Zweden kwam al aan de beurt. Elke avond blikken wij terug op de afgelopen dag en vooruit op morgen. Vanavond in de Avondupdate: 30 jaar geleden won Sandra Kim voor België het Eurovisiesongfestival, de top vijf van Björn en een terugblik op de repetities.

30 jaar geleden…

Exact 30 jaar is het vandaag geleden dat België voor de eerste en voorlopig ook laatste keer het Eurovisiesongfestival won. Sandra Kim, een meisje van 13 jaar uit Montegnée zong in Bergen J’aime la vie. Haar overwinning maakte haar op slag in heel Europa beroemd en de Belgen waren voor even niet bezig met de Tsjernobylramp. De heilige grond voor de Belgen was de Grieghallen in Bergen, Noorwegen. Het was trouwens de eerste keer dat het Eurovisiesongfestival neerstreek in Noorwegen. 20 landen waren aanwezig waaronder IJsland die dat jaar debuteerde. Vijftien jaar is Sandra, beweert zowel haar entourage als de organiseerde omroep RTBF. In werkelijkheid is ze net geen 13 jaar en 7 maanden. “De ploeg vreesde dat ik te jong was, dat de andere Europese landen me niet ernstig zouden nemen als dertienjarige”, vertelt ze later in een interview. “Omdat ik in mijn lied zong dat ik 15 was, heeft men mij twee jaar verouderd.” Ondanks haar jonge leeftijd is ze op dat moment al enkele jaren aan het zingen. Nauwelijks een half jaar eerder neemt ze met haar eerste single Ami ami deel aan een liedjeswedstrijd in Milaan. Op 2 maart 1986 wint ze met J’aime la vie de voorronde van het Eurovisiesongfestival in Franstalig België.
Bij de puntentelling in Noorwegen stond België meteen bovenaan, enkel Zwitserland kwam soms in de buurt. België krijgt van elk land punten, waaronder acht keer een 10 en vijf keer de volle 12 punten. Denemarken mag als achttiende land punten uitbrengen en geeft de doorslag door J’aime la vie 10 punten te geven. Niemand kan Sandra nog inhalen. België wint met 176 punten. Zwitserland eindigt tweede met 140 punten, Luxemburg strandt op de derde plek met 117 punten.
Voor Sandra betekent de winst op het Songfestival het begin van een groots avontuur. J’aime la vie groeit uit tot een monsterhit die 8 weken op nummer 1 in de BRT Top 30 staat. “Alles veranderde”, herinnert ze zich later. “Ik stopte met school, reisde heel Europa rond om J’aime la vie te promoten. Het was een fantastische tijd.” Eén van de hoogtepunten volgt later dat jaar wanneer ze bij koning Boudewijn en koningin Fabiola op audiëntie mag.
Tot op de dag vandaag kent iedereen in België nog steeds J’aime la vie. En blijven we Sandra Kim dankbaar voor die onze eerste winst ooit op het festival.

De top vijf van Björn

Elke dag van de Avondupdate laten we een top vijf van een grote eurovisiefan op u los. Vandaag de top vijf van Björn.:


05. Suedia Amir Haddad – J’ai Cherché

04. Rusia Sergey Lazarev – You are the only one
03. Republica Cehă Gabriela Guncikova – I Stand
02. Bulgaria Poli Genova – If Love Was A Crime
01. Lituania Donny Montell – I’ve Been Waiting For This Night

Stuur zelf je top vijf naar eurosongland@gmail.com of via onze Facebookpagina.

De repetities van vandaag:

Tien landen traden vandaag voor de eerste keer aan: Tsjechië, Cyprus, Oostenrijk, Estland, Azerbeidzjan, Montenegro, IJsland, Bosnië & Herzegovina, Malta en Zweden.

Morgen, woensdag 4 mei 2016:

Morgen is er opnieuw een nieuwe dag in Eurosongland. Tien landen repeteren (Letland, Polen, Zwitserland, Israël, Wit-Rusland, Servië, Ierland, Macedonië, Litouwen en Australië) en wij brengen opnieuw verslag uit vanaf 10:00. Daarnaast is er een nieuwe Q&A, kijken we naar de stand bij de bookmakers, klein nieuws en een Avondupdate.
Tot morgen!

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.