Wij missen jullie! (2)

Het 59ste Eurovisiesongfestival staat voor de deur. Dit jaar nemen er 37 landen deel, dat zijn er een hele pak minder dan op het hoogtepunt.

Drie weken lang bekijken wij waarom we die landen moeten missen.
Deze week: Cyprus, Kroatië, Marokko en Turkije.

Cyprus is één van de vier landen die we vorig jaar nog konden bewonderen op het festival. Ze slaan dit jaar over omwille van financiële redenen. Het land is de voorbije jaren niet gespaard gebleven van  de economische crisis en zo heeft de openbare omroep CyBC ook geleden. Cyprus was een vaste deelnemer aan het festival. Hun eerste bijdrage dateert al van 1981. Het land heeft nooit het festival kunnen winnen, het beste resultaat was een vijfde plek in 1982, 1997 en 2004.Ook de Kroaten sturen dit jaar hun kat. Als onafhankelijke staat doen ze mee sinds 1993. In 1996 en 1999 kwamen ze dicht in de buurt van een overwinning met een vierde plaats. Helaas voor Kroatië is het vanaf de invoering van de halve finales stukken minder gegaan en dit is één van de redenen waarom we geen Kroatië zien op het festival. U kijkt misschien verwonderd dat er in dit lijstje het land Marokko staat maar het land heeft in 1980 éénmaal deelgenomen. Het land kreeg 7 punten van Italië en van al de rest 0 punten. Dit resultaat zinderde de Marokkaanse koning  Hassan II van Marokko niet en besloot dan maar dat het land nooit meer mocht deelnemen. 2M TV zend elk jaar wel het festival uit en heeft een EBU-lidmaatschap aangevraagd. Wanneer dit goedgekeurd wordt zien we binnenkort misschien Marokko terug verschijnen. Het zou leuk zijn na al die jaren…


Van het ene Islamistisch land naar het andere. Turkije zagen we voor het laatst verschijnen in 2012 toen het festival georganiseerd werd in het bevriende buurland Azerbeidzjan. Sindsdien doen ze niet meer mee met de reden dat het votingsysteem niet correct zou verlopen. De 50% juryregeling en de de big 5 stootten TRT tegen de borst en daarom trokken ze terug. De televotingregels hebben altijd in het voordeel gespeeld voor Turkije want sinds de invoering zijn de resultaten van het land spectaculair gestegen. In 2003 kon het zelfs winnen.

Volgende week: Bosnië & Herzegovina, Monaco, Servië en Tsjechië.
Wil je graag vier landen lezen die vorige week aan bod kwamen? Klik hier. 

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.