Nog 12 dagen: Moldavië en Macedonië

Nog twaalf keer slapen en dan is de dag aangekomen dat we echt kunnen aftellen naar de eerste halve finale. Tot die tijd blikken wij elke dag vooruit op twee landen. Vandaag zijn dat de landen die starten in hun halve finale als nummer 11. In de eerste halve finale is dat Moldavië en in de tweede halve finale is dat Macedonië.
Moldavië
Moldavië: Christina Scarlat – “Wild Soul”
Men had veel tijd en geduld nodig om de Moldavische kandidaat voor het songfestival.
Tot eind januari had men de tijd om de inzendingen op te sturen.

In een eerste fase moest iedere inzending gepresenteerd worden aan een jury, die dan de 40 beste zou uitkiezen.
Echter door een technische fout mocht iedereen doorgaan naar de 2de fase.

In deze fase moest men opnieuw aantreden voor een selectie commissie en koos men de 24 beste liedjes die zouden meedoen aan de halve finales.

Aan elke halve finale namen er 12 artiesten deel, waarvan de top 7 doorging naar de finale. Tevens ging van de resterende inzendingen ook telkens diegene met de hoogste televotingscore naar de finale. Zo kwam men dus aan een finale met 16 artiesten.
De winnaar in de finale werd bepaald door een combinatie van jury en televoting.
Bij de jury won Christina Scarlat met een kleine marge, echter bij de televoting was ze 2de, maar dit was nog nipt genoeg voor de overwinning.
Het lied van Christina is Wild soul.

Een muzikale carriere heeft deze dame nog niet uitgebouwd ondanks de 33-jarige leeftijd.

Kan Moldavië het songfestival winnen?
NEEN want het lied wordt toch eerder gemengd onthaald en mensen zien dit eerder blijven steken in de halve finale dan hoog eindigen in de finale. Het Engels van de zangeres is ook een kritiek punt die men vaak ziet terugkomen.
Ook de bookmakers geloven er niet echt in en plaatsen dit lied vaak bij de laatste 5.

Het verleden van Moldavië
Moldavië neemt deel aan het festival sinds 2005 en dit was ook onmiddellijk hun beste prestatie met een 6de plaats. Daarna haalde men , buiten 2008, steeds de finale maar kon men nooit echt potten meer breken. 2007 was hun enige andere top 10-notering.
Macedonië
Macedonië: Tijana Dapcevic – “To the sky”
De Macedonische kandidate voor het songfestival was vrij snel bekend. Reeks in augustus raakte bekend dat Tijana Dapcevic het land zou vertegenwoordigen. In het verleden had ze 4 keer geprobeerd het land te vertegenwoordigen , telkens zonder succes. In 1996 werd ze derde, in 2002 vierde, in 2005 zat ze bij de selectie en in 2006 werd ze achtste in de finale in Servië-Montenegro.
Ook buiten het songfestival is vrij bekend, en dan vooral in buurland Servië.
Ze had er enkele grote hits en stond er al op grote podia.

In maart werd dan bekend gemaakt dat haar lied To the sky zou heten.

Kan Macedonië het songfestival winnen?
JA want het lied wordt aanzien als een van de beste inzendingen dat het land reeds had. Het is ook een up-tempo nummer en deze zijn schaars dus dit zou wel eens hoog kunnen eindigen.
Echter de bookmakers geloven er helemaal niet in en gunnen haar zelfs geen plek in de finale. Een plek bij de laatste 3 zou meer waarschijnlijk zijn.

Het verleden van Macedonië
Het palmares van Macedonië springt niet direct in het oog. Het land wou eerst al deelnemen in 1996 maar toen hield men een audiovoorronde en Kaliopi eindigde op een laatste plaats. In 1998 was het dan wel zo ver, maar met een 19de plaats was het ook niet goed. Sinds de invoering van de halve finales wist men zich wel al 5 keer te plaatsen voor de finale maar dit was steeds op de 9de of 10de plaats, nipt dus.
Hun hoogste notering werd in 2006 behaald met een 12de plaats in de finale.

Startnummer 11: Je hebt maar beter een goed lied.
Slechts 4 inzendingen wisten zich te kwalificeren vanop deze startplaats. Drie van hen eindigden laag in de finale, er is 1 uitzondering met Loreen uit 2012 die overtuigend de finale won.
Macedonië moest al 1 maal eerder aantreden op dit nummer en kwalificeerde zich toen niet.

Morgen: San Marino en Zwitserland

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.