Pro Palestijnse acties tijdens eerste halve finale.

Pro Palestijnse acties tijdens eerste halve finale.

De eerste halve finale heeft toch wat beroering veroorzaakt en dat niet alleen tijdens de bekendmaking van de resultaten.

Tijdens de opening zagen we oude bekenden terug zoals Chanel (ESC 2022) en Eric Saade (ESC 2011). Deze laatste heeft een vader van Palestijnse oorsprong. Tijdens zijn optreden droeg hij een Keffiyeh rond de pols. De Keffiyeh is de sjaal die staat voor Palestijns verzet.

“We betreuren het dat Eric Saade ervoor heeft gekozen om het niet-politieke karakter van de competitie in gevaar te brengen. We bieden dan ook onze veronschuldigingen aan.”

EBU

Uiteraard heeft de zanger ook gereageerd:

“Dit was gewoon mijn manier om een deel van mijn afkomst te laten zien, wat belangrijk is in een wereld als deze. Ik kreeg die kaffiya van mijn vader toen ik klein was, om nooit te vergeten waar de familie vandaan komt. Toen wist ik nog niet dat het ooit ‘een politiek symbool’ zou worden genoemd door de EBU. Ik wilde inclusief zijn en iets dragen dat authentiek is voor mij, maar de EBU schijnt te denken dat mijn etniciteit controversieel is. Dat zegt niets over mij, maar alles over hen. Ik blijf bij de Eurovisie Songfestival-slogan van dit jaar: United by music! Ik kan alleen maar hopen op enige verandering in de toekomst”

Eric Saade

Ook bij de Ierse delegatie kwam er kritiek over de situatie in het Midden-Oosten en de reactie van de EBU en deelname van Israël. Tijdens de repetitie stond er op het gezicht van hen de tekst ceasefire, dit kan vertaald worden als ‘Staakt het vuren’ in het Ierse Ogham-alfabet. Op het been stond de tekst Free Palestine te lezen. De EBU keurde dit niet goed en moest verwijderd worden.

📷 Omslagfoto YouTube

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.