The Road to Eurovision Young Musicians [3].

Komende zaterdag vindt er in Keulen het 18e Eurovision Young Musicians plaats. Het Eurovisiesongfestival voor jonge muzikanten die elke twee jaar plaats vindt. Elf muzikanten strijden voor de eer en wij van Eurosonglang stellen ze aan u voor. Vandaag de kandidaten uit Hongarije, Noorwegen en Slovenië.

Hongarije

Afbeeldingsresultaten voor Roland Attila JakabDe 17-jarige Roland Attila Jakab zal komende zaterdag de Hongaarse vlag vertegenwoordigen met zijn viool. Roland is geboren in Targu Mures, een dorpje in het noorden van Roemenië maar toch Hongaars sprekend. In dat dorp maakte hij deel uit van de Philharmonic Orchestra voor bijna negen jaar. Hij raakte bij het Hongaarse publiek bekend door zijn deelname aan de populaire show “Virtuosok”, hij behoorde tot de drie beste van die editie. Hongarije nam in 1994 voor het eerst deel aan Eurovision Young Musicians maar kon de wedstrijd nog nooit winnen. In 2014 werd Hongarije wel derde met Gergely Davich, die toen cello speelde.

Noorwegen

Gisteren stelden we al de Zweedse kandidaat aan u voor maar ook Noorwegen zal komende zaterdag van de partij zijn. De 17-jarige Ludvig, geboren in Oslo startte op zijn vijfde met viool spelen. Vanaf 2007 was hij een student in Barratt Due Institute of Music, in 2013 reisde hij naar New York om deel te nemen aan het Perlman Music Program, een zommerstudie voor jonge muzikanten. Tot op heden is hij nog elk jaar tien tot twaalf weken in New York per jaar. Ludvig is een populaire violist en kreeg hiervoor al meermaals verschillende prijzen. In 2014 won hij de derde prijs tijdens de viool competitie voor -22 jarigen en dat zelfde jaar kreeg hij ook de award “muziakant van het jaar” in Noorwegen. Noorwegen neemt sinds 1982 deel aan Eurovision Young Musicians en kon éénmaal winnen in 2012.

Slovenië

De 16-jarige Zala Vidic zal met haar cello komende zaterdag Slovenië vertegenwoordigen. Zij won de nationale voorronde van acht andere kandidaten, georganiseerd door de nationale omroep. De winnaar werd aangeduid door de kijkers thuis en een vakjury. Die jury bestond uit Živa Ploj Peršuh, Mate Bekavac en Tomaž Lorenz. Zala begon haar muzikale carriere op haar zesde toen ze haar studie aanvatte in de Music & Ballet Conservatory. Eén van haar professoren is trouwens Karmen Pečar die derde werd in 2002. Zala treedt voornamelijk met cello op in Slovenië en Servië. Slovenië nam voor het eerst deel aan Eurovision Young Musicians in 1994. In 2010 won het land met Eva-Nina Kozmus die toen fluit speelde.

Morgen: de kandidaten uit Duitsland en San Marino
Foto: EBU

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.