The Road to Eurovision Young Musicians [2].

Komende zaterdag vindt er in Keulen het 18e Eurovision Young Musicians plaats. Het Eurovisiesongfestival voor jonge muzikanten die elke twee jaar plaats vindt. Elf muzikanten strijden voor de eer en wij van Eurosonglang stellen ze aan u voor. Vandaag de kandidaten uit Kroatië, Polen en Zweden.

Kroatië

Het Balkanland Kroatië wordt vertegenwoordigt door de veertienjarige Marko Martinović. Hij zal komende zaterdag zijn land vertegenwoordigen met de tambura. Hij studeert tambura en accordeon in de Novska Music School waar hij nu in zijn tweede jaar zit. Marko heeft redelijk wat ervaring met deelnames aan wedstrijden, zo won hij in 2015 de eerste prijs in de tenor tambura discipline. Naast de tambura is Marko ook veel bezig met folk muziek. Hij is maakt deel uit van de band “the KUD Javor”. Kroatië neemt sinds 1994 deel aan Eurovision Young Musicians en kon in 1998 tweede worden met Monika Leskovar die toen cello speelde.

Polen

Łukasz Dyczko, geboren in 1997 in het Poolse Gorlice begon op zijn tiende met het spelen van de saxofoon. Eerst probeerde Łukasz Dyczko met het spelen van de fluit maar de saxofoon lag hem toch beter. In 2011 startte Łukasz aan zijn opleiding in de Karol Szymanowski Secondary Music School in Katowice waar zijn muzikale vaardigheden nog verder werden aangewakkerd. In de loop der jaren won Łukasz Dyczko verschillende eerste prijzen in internationale competities. Sinds kort maakt Łukasz ook deel uit van het Poolse radio orkets en de Cracow Chamber Orchestra. In 1992 nam Polen voor de eerste keer deel aan Eurovision Young Musicians en kon die edities zelfs winnen, ook de editie van 2000 schreven de Polen op hun naam.

Zweden

De Zweedse eer zal komende zaterdag hoog gehouden worden door de 17 jarige Eliot Nordgvist. Sinds zijn vierde is hij onder steun van zijn muzikale moeder begonnen met piano spelen. Vier jaar later had Eliot zelfs zijn eerste eigen compositie geschreven. Naast piano speelt de Zweed ook nog gitaar. Hij krijgt onder meer les van professor Staffan Scheja en Michael Endres. Eliot neemt als sinds jonge leeftijd ook deel aan verschillende wedstrijden, zowel voor piano als gitaar. In 2010 behaalde hij de derde plaats op het Steinway festival in Stockholm en twee jaar later ook in Kopenhagen. Zweden neemt sinds 1986 deel aan het festival voor jonge muzikanten. In 2006 kon Zweden voor de eerste keer winnen met Andreas Brantelid, hij speelde toen cello.

Morgen: de kandidaten uit Hongarije, Slovenië en Noorwegen.
Foto: EBU

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.