Rondje Europa (21): Australië.

In deze reeks doen we normaal een toertje van heel Europa en stoppen we elke week bij een ander land dat we nu of vroeger op het songfestival mogen of mochten begroeten. Maar deze week ligt onze stop helemaal niet in Europa maar in een ander continent: Oceanië. Inderdaad: deze week stappen we af in Australië!


In het begin
Afbeeldingsresultaten voor eurovision 2014 australiaAustralië zendt het songfestival uit sinds 1983. Hoewel de Australiërs altijd vroeg moeten opstaan (of de nacht doordoen) om het songfestival te volgen, werd het festival ‘down under’ een echt cult-gebeuren. Uiteraard komt dit omdat het land politiek en cultureel sterk verbonden is met Europa. In 2014 werd die verbondenheid herdacht door in Kopenhagen de Australische zangeres Jessica Mauboy de intervalact te laten verzorgen. Het was zeker niet de eerste Australische artieste op het songfestival, want o.a. Johnny Logan, Gina G en Olivia Newton-John zijn in Australië geboren.
Ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van het songfestival, mocht Australië eenmalig meedoen in de grote finale van het songfestival in Wenen, maar dat zou toch niet zo eenmalig blijven…

Grootste successen
SBS, de Australische zender verantwoordelijk voor het songfestival, moest in 2015 snel een kandidaat vinden voor hun eenmalig optreden in Wenen. Grote namen als Kylie Minogue passeerden de revue, maar uiteindelijk schoven ze Guy Sebastian naar voren. Hij had in 2003 de eerste Australische Idoolwedstrijd gewonnen en was sindsdien bijzonder succesvol geweest in zijn thuisland. 
Om geen andere landen te boycotten, mocht Australië meteen optreden in de grote finale en zowel in de twee halve finales als de grote finale stemmen. Tonight again, het nummer van Guy, zou een groot succes worden en 5de eindigen. 
Afbeeldingsresultaten voor eurovision 2016 australiaOmdat de EBU zoveel positieve reacties had ontvangen over het optreden en de aanwezigheid van Australië op het songfestival, werd het land in 2016 door de Zweedse TV opnieuw uitgenodigd deel te nemen, weliswaar nu als een ‘gewoon’ land: m.a.w. in een halve finale. De keuze viel nu op Dami Im. Zij had in Australië het vijfde seizoen van X-factor gewonnen en had sindsdien twee succesvolle albums uitgebracht. Met The sound of silence won Dami Im de tweede halve finale van het songfestival. Op de grote avond stevende ze heel duidelijk af op de overwinning wat de stemmen van de jury betrof. Televotend Europa was haar minder goed gezind; daar eindigde ze pas op de 4de plaats, waardoor uiteindelijk Oekraïne, de nummer twee bij zowel televoting als jury, de winnaar werd van het songfestival. Maar in Australië waren ze ook bijzonder tevreden met die zilveren medaille.

Grootste flops
Met twee top 5-noteringen kunnen we dus eigenlijk van geen flops spreken, hoewel Australië in 2016 volgens het oude systeem van punten geven (dat tot 2015 van kracht was) het songfestival had gewonnen.

Organisatie
Er was in de voorbije jaren de afspraak dat, indien Australië zou winnen, het songfestival door SBS in samenwerking met een Europese zender zou georganiseerd worden in een Europees land. Dit omdat de kosten om het liedjescircus naar Australië te verhuizen te hoog zouden zijn. In de wandelgangen werd gefluisterd dat dat Europees land vreemd genoeg Duitsland was.   

Toekomst
Iedereen gaat ervan uit dat Australië een vaste waarde wordt op het songfestival, hoewel het land nog wacht op een officiële uitnodiging van de Oekraïense TV. Wordt zeker en vast vervolgd op eurosongland!


Volgende week: XX

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.