De Pareltjes (72)

Op zondag duiken we elke week het archief van het Eurovisiesongfestival in. Vorige week haalden we de monsterhit Volare nog eens van onder het stof en deze week gaan we 13 jaar terug in de tijd.
Sertab Erener – Everyway that I can
Na enkele jaren van het organiseren van een nationale finale en de daarop slechte scores op het Eurovisiesongfestival zorgden ervoor dat de Turkse openbare omroep in 2003 koos voor een interne selectie. Men koos voor Sertab Erener en het nummer Everyway that I can.

Het 48ste Eurovisiesongfestival werd op 24 mei 2003 georganiseerd vanuit de Skonto Hall in de Letse hoofdstad Riga. Sertab trad er als vierde van de avond aan, net na Ierland en voor Malta. De puntentelling van het Eurovisiesongfestival in Letland is tot op de dag van vandaag nog steeds legendarisch omwille van de spanningsgraad. Toen Slovenië als laatste zijn punten mocht geven konden zowel Rusland, Turkije als België winnen. Turkije kon uiteindelijk het Eurovisiesongfestival in Letland winnen met 2 punten verschil van België. Rusland eindigde derde met drie punten verschil van de winnaar. Vier keer kreeg Turkije het maximum van de punten (België, Nederland, Oostenrijk en Bosnië & Herzegovina). Het is tot op heden de enige Turkse overwinning op het Eurovisiesongfestival en dat zo nog wel een tijdje blijven want Turkije neemt sinds 2013 niet meer deel aan het festival.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.