Junior Eurovision LIVE: terugblik 2013

Vanavond is het tijd voor het 12de Junior Eurovisiesongfestival in Malta. Maar een paar uur voor de start van de liveshow blikken wij nog eens terug op de vorige editie in Kiev, Oekraïne. 

Het organiserende land
Voor de elfde editie van het festival koos men ervoor om het festival te laten organiseren in het land dat de vorige editie had gewonnen, Oekraïne dus. Het festival vond plaats in het Oekraïnapaleis in de hoofdstad Kiev, en dit op 30 november 2013. Oekraïne was ook in 2009 gastland voor het Junior Eurovisiesongfestival.

De deelnemende landen
In 2013 namen er maar een 12tal landen deel aan het festival. Hiermee werd het laagte record van vorig jaar geëvenaard. Albanië, Israël en ook ons land trokken zich uit de wedstrijd terug. Macedonië en Malta keren na respectievelijk 1 en 2 jaar terug. Het kleine San Marino mocht debuteren. 

De Belgische en Nederlandse selectie

Het elfde Junior Eurovisiesongfestival was het eerste zonder België. Ketnet vond dat er te weinig belangstelling was voor het internationale festival. De zender koos er wel voor om Junior 2013 op te richten. Een wedstrijd waarbij de winnaar niet naar het internationale festival mocht maar wel een single mocht opnemen in Londen. 

In Nederland ging men voort op hetzelfde elan. Dit jaar werden er acht artiesten gekozen die onderverdeeld werden in 2 halve finales. De top 2 ging door naar de finale + één wildcard gekozen door de jury. In de finale besliste een kinderjury, expertenjury en televoting wie de winnaar was. Uiteindelijk won Mylène & Rosanne met het lied Double me.

Het festival
Het festival werd georganiseerd in Oekraïnapaleis in de hoofdstad Kiev. De show werd gepresenteerd door Timoer Mirosjnytsjenko en Zlata Ohnevitsj. Zlata vertegenwoordigde haar land dat jaar op het grote Eurovisiesongfestival en werd derde.

Nederland moest aantreden als tiende.

De puntentelling verliep volgens het principe van 50% televoting en 50% jury. De puntentelling was terug een spannende vertoning. Malta en Oekraïne sprongen steeds over elkaar in de strijd om de eerste plaats. Uiteindelijk won Malta met 9 punten verschil van Oekraïne. Nederland eindigde op een achtste plaats met 59 punten.

De nasleep van het festival
Na ’the start’ kwam er nog geen nieuw lied voor de winnaar Gaia Cauchi. Zij mocht wel haar lied nog eens zingen op het grote Eurovisiesongfestival in Kopenhagen.

Wil je nog meer terugblikken in de archieven van het Junior Eurovisiesongfestival? Klik hier.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.