Het ABC van ESC (6): De F van Finland.

Ook tussen het Eurovision Young Dancersgeweld is er ook onze reeks “Het ABC van ESC”. Vandaag zijn we aanbeland bij de zesde letter van het ABC en dat is de F. Dat is de beginletter van één van de big 5, nl. Frankrijk, maar laten we het vandaag toch maar over die andere F, Finland, hebben…
Finland debuteerde in 1961 op het songfestival en is één van de minst succesvolle landen op het festival. In totaal namen de Finnen al 49 keer deel aan het songfestival, maar slechts 10 keer bereikten ze de top 10 en dan vooral in de jaren ’60 en ’70 toen er minder landen aan het songfestival deelnamen.
Op hun overwinning in 2006 na, behaalden de Finnen nooit een top 5-notering. Al tienmaal eindigden ze op de laatste plaats. Door hun slechte resultaten mochten ze niet deelnemen aan de festivals van 1995, 1997, 1999, 2001 en 2003. Sinds het invoeren van de halve finales stonden ze wel al zevenmaal in de grote finale, wat beter is dan de Belgen. Hoewel we, voor de volledigheid, moeten zeggen dat Finland in die grote finale nooit goed boerde. 
Een groot probleem voor Finland was vroeger de taal. Het Fins is een moeilijke taal die niet zo herkenbaar is voor andere landen en volkeren. Logisch dus dat de Finnen tussen 1973 en 1976 (toen was er vrije taalkeuze) voor het Engels gingen. Hun inzendingen scoorden toen ook beduidend beter. Sinds de vrije taalkeuze zijn comeback maakte in 1999, koos Finland vaak voor het Engels, hoewel ze toch nog tweemaal voor hun eigen taal gingen wat resulteerde in slechte resultaten, zo ook dit jaar.
De tweede taal in Finland is het Zweeds, maar slechts tweemaal koos Finland voor een nummer in die taal. In 1990 zong de groep Beat “Fri”, maar met slechts 8 punten eindigde Finland op de laatste plaats. In 2012 wist Pernilla Karlsson zich niet te plaatsen voor de finale met het nummer “När jag blundar”. 
Succes was er wel voor de Russisch-joodse Marion Rung. “Tipi-tii” was het nummer waarmee ze in 1962 voor het eerste deelnam. Ze werd toen 7de. Dat zou Finland’s beste resultaat zijn tot Marion in 1973 haar record met één plaats verbeterde toen ze “Tom tom tom” zong. Die 6de plaats zou Finland’s hoogste score blijven tot 2006, het jaar van “Hard rock hallelujah”.
De heavymetalband Lordi behaalde in 2006 292 punten (het hoogste aantal tot dan toe) en zorgde er zo voor dat Finland na 43 jaar deelnemen eindelijk een overwinning op zak had! Hiervoor haalden ze hun meest monsterlijke maskers boven. Een gimmick die ze de hele tijd volhielden, ook tijdens repetities, interviews, … En de Finnen waren trots! In de Finse stad Rovaniemi werd er een plein naar Lordi vernoemd. Ze geraakten zelfs in het Guinness Book of Records door na hun overwinning 80.000 mensen tegelijkertijd te laten meezingen met de winnende inzending “Hard rock hallelujah”.
Door de overwinning mocht de Finse zender YLE in 2007 het songfestival organiseren en ze kozen voor de hoofdstad Helsinki. Met 42 deelnemende landen en een budget van slechts 13 miljoen euro klaarden ze met verve de klus. Landen waar het dus minder lukt, moeten Finland maar als voorbeeld zien… Volhouden! Ooit lukt het…

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.