Het ABC van ESC (26): De Z van Zweden.

25 letters lang zochten we naar feiten, weetjes en gossip over ’s werelds leukste en beste liedjeswedstrijd: het Eurovisiesongfestival. Eindigen doen we uiteraard bij de Z… van Zweden!
Zweden maakte in 1958 zijn debuut op het songfestival en van de 55 keer dat het land deelnam, bereikte het maar liefst 37 keer de top 10, waaronder 6 overwinningen en daarnaast nog eens 16 top 5-noteringen.  In de 21ste eeuw is Zweden het populairste songfestivalland. Slechts eenmaal bereikten de Zweden de finale van het songfestival niet.

Eigenlijk was de Zweedse toon al gezet bij de allereerste inzending toen Zweden 4de werd met Alice Babs en “Lilla stjärna” (“Kleine ster”). De jaren daarna zou Zweden goed tot matig scoren, maar in 1963 gebeurde het, voor ons nu ondenkbare: Zweden werd laatste! Jazzzangeres Monica Zetterlund wist geen enkel punt te verzamelen voor “En gång i Stockholm” (“Ooit eens in Stockholm”). Van de schok zou Zweden het jaar nadien thuisblijven. Het zou gelukkig de enige keer zijn dat Zweden geen enkel punt verzamelde.
Zweden keerde in 1965 terug naar de competitie en wist een jaar later zijn eerste podiumplaats te behalen: Lill Lindfors (die het songfestival in 1985 zou presenteren en een schandaal zou ontketenen toen haar jurk zogezegd bleef haken aan het podium) bereikte toen met zangpartner Svante Thuresson en “Nygammal vals” (“Nieuwe doch bekende wals”) de tweede plaats.

Vanaf 1967 zou de voorronde die de Zweedse TV organiseerde om de kandidaat voor het songfestival aan te duiden Melodifestivalen gedoopt worden. Het was het begin van de waarschijnlijk op één na populairste liedjeswedstrijd in Zweden. Hoewel velen Melodifestivalen belangrijker vinden dan het echte songfestival. Het jaar dat voor Zweden (en de rest van de wedstrijd) doorslaggevend was, was 1974. Dat was het jaar dat de Zweedse popgroep ABBA (die het jaar voordien niet door de voorronde was geraakt) zich presenteerde in Brighton en Europa veroverde met hun “Waterloo”. Het songfestival zou nooit nog hetzelfde zijn.
Exact tien jaar later volgde een tweede overwinning met de gebroeders Herrey die met “Diggi-loo diggi-ley” en hun gouden schoentjes Zweden de tweede van drie bijzonder succesvolle jaren bezorgde. Het jaar voordien had Carola, bij haar eerste deelname (met “Främling” – “Vreemdeling”) al een derde plaats gehaald; een jaar later zou Kikki Danielsson Carola’s resultaat evenaren met “Bra vibrationer” (“Goede vibraties”).

Carola’s terugkeer in de wedstrijd in 1991 leverde de derde overwinning op. “Fångad av en stormvind” (“Gevangen in een stormwind”) introduceerde ook een windmachine op het songfestival en die komt sindsdien met de regelmaat van de klok terug.
Na twee bronzen medailles in 1995 en 1996 met respectievelijk Jan Johansen en One More Time, keerde Charlotte Nilsson in 1999 met de vierde gouden medaille terug naar Zweden, dankzij de ABBA-kloon “Take me to your heaven” (“Breng me naar je hemel”).

De jaren nadien zou Zweden geregeld een mooie score behalen, maar de hoop op een nieuwe zege was er pas echt in 2006 toen Carola voor de derde keer het songfestivalpodium betrad. Haar “Invincible” (“Onoverwinnelijk”) ging door naar de grote finale maar moest daar tevreden zijn met 170 punten en de vijfde plaats. Haar slechtste resultaat. Ook de terugkeer van Charlotte Nilsson (nu Perrelli) naar de wedstrijd in 2008 was niet zo goed: hoewel getipt voor de overwinning, geraakte ze enkel in de finale dankzij de vakjury’s. Daar kreeg ze maar 47 punten en was de 18de plaats haar deel.

In 2011 waren de verwachtingen opnieuw hooggespannen toen de jonge god Eric Saade op het strijdtoneel verscheen. Zijn “Popular” (“Populair”) ging voor het goud, maar moest zich uiteindelijk tevreden stellen met het brons. Het goud zou wel naar Zweden gaan een jaar later. Loreen blies de concurrentie omver en “Euphoria” (“Euforie”) werd één van de grootste songfestivalhits allertijden met o.a. een eerste plaats in de Vlaamse Ultratop 50.
Na een minder jaar (2013), was de gouden medaille opnieuw in het vizier in 2014 toen Sanna Nielsen de ballade “Undo” (“Herdoe”) bracht in Kopenhagen. Ze moest echter Conchita Wurst (Oostenrijk) en The Common Linnets (Nederland) laten voorgaan. 
Dit jaar liet Zweden opnieuw zien dat zij het songfestivalland van de 21ste eeuw zijn wanneer Mans Zelmerlöw met zijn “Heroes” (“Helden”) duidelijk de favoriet van de jury’s was en daardoor Rusland en Italië de loef afstak. Zweden had zijn zesde overwinning vast. Nog één gouden medaille en Zweden staat op gelijke hoogte met Ierland, momenteel de recordhouder met 7 overwinningen. Lukt het in de eerstkomende jaren?

In de reeks ‘Sweden’s rise to heaven’ (‘De optocht van Zweden naar de hemel’) worden hier op eurosongland uitgebreid alle Zweedse inzendingen ooit voorgesteld. Zeker een aanrader… 

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.