Het ABC van ESC (25): De Y van Yohanna.

Onze zomerse reeks loopt bijna ten einde… Bij elke letter van het alfabet probeerden we iets karakteristiek rond het songfestival te vertellen… Hopelijk weten jullie na de letter Z alles… Of toch veel…
Maar eerst de Y… Geen makkelijke letter, maar de Q en de X zijn ook gelukt… En de Y is ook de eerste letter van “You”… En er zijn titels met “you” erin zoals “You can count on me” (Ierland 1986) en “You are the only one” (Kroatië 2004). Dank u, Engelse taal… 
Ook het Spaans heeft de letter Y. In 1981 was er bijvoorbeeld “Y solo tu” (“En enkel jij”) van Bacchelli. Hoewel het nummer alles had om een zomerhit te worden, moest zanger José Maria Bacchelli Ortega tevreden zijn met een magere 14de plaats op 20 deelnemers. Zelfs België deed het toen (één plaats) beter!
Ook Finland waagde zich aan de letter Y. In 1992 bracht Pave Maijanen het nummer “Yamma yamma”: een verdienstelijke poging om de moeilijke Finse taal verstaanbaar te maken. Helaas lag ook het resultaat van deze inzending in de lijn van de meeste Finse inzendingen en eindigde het nummer laatst met slechts 4 punten.
Voor iedereen die denkt dat de letter Y geen succesvolle letter is, is er gelukkig het jaar 2009. Alle ogen waren toen gericht op de Noorse inzending Alexander Rybak, die toen al op voorhand getipt werd als grote winnaar met “Fairytale” en zijn favorietenrol ook helemaal waarmaakte.  Maar er was ook nog de nummer twee… Yohanna uit IJsland…
Yohanna heet eigenlijk Jóhanna Guðrún Jónsdóttir en werd geboren op 16 oktober 1990. Ze bracht haar eerste CD uit toen ze slechts 10 jaar was. Ze nam drie keer deel aan de IJslandse voorronde voor het songfestival. Haar tweede (2011) en derde (2013) poging waren niet succesvol. Enkel “Is it true” (2009) wist het grote songfestival te halen.
“Is it true?” is een zeemzoete ballade waarbij Yohanna zich afvraagt of de liefde tussen haar en haar partner echt voorbij is, hoewel hij haar beloofd had haar nooit te verlaten. De dromerige sfeer die het nummer uitstraalde en de simpele maar goede en toonvaste uitvoering, mede ook door de backings, zorgde ervoor dat Yohanna de eerste halve finale won en nadien ook nog een mooie tweede plaats behaalde voor IJsland in de grote finale.
IJsland was bij de songfestivalfamilie gekomen in 1986, maar het eerste succes zou pas komen in 1990 toen duo Stjornin een 4de plaats behaalde met “Eitt lag enn” (“Nog een liedje”). Zangeres Sigga zou de drie volgende jaren terugkeren naar het songfestival. In 1991 als backing voor de minder succesvolle Stefan en Eyfi, in 1992 met de groep Heart 2 Heart en “Nei eda ja” (“Neen of ja”), ook goed voor een top 10-notering, maar wanneer ze verschijnt als solozangeres in 1994 met “Naetur” (“Nachten”), moest ze zich tevreden stellen met een 12de plaats. Meteen het einde van haar uitgebreide songfestivalavontuur.
Voor Yohanna’s mooie score was het grootste succes van IJsland de inzending van 1999 geweest. De energieke Selma bracht toen het aanstekelijke “All out of luck”, waarbij ze zong en danste alsof er geen morgen meer was. Europa vond het geweldig, maar koos uiteindelijk toch voor de Zweedse Charlotte en de ABBA-kloon “Take me to your heaven”. Bij haar tweede deelname in 2005 geraakte Selma met “If I had your love” niet meer in de finale van het grote songfestival.
Na Yohanna bereikte het noordelijke eiland geen enkele keer de top 10 meer. Daarmee is IJsland het enige land uit de Noorse Unie dat het songfestival nog niet won, maar misschien kan daar in de volgende jaren wel verandering in komen… Uitkijken naar 2016 dus…

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.