Gaat Laura Groeseneken deze vijf achterna?

De kogel is door de kerk. Laura Groeseneken zal België vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Lissabon. Sinds 2004 is het ons land nog maar vijf keer gelukt om de finale te bereiken van het festival. In 2004 was Xandee rechtstreeks gekwalificeerd maar dan was het tot 2010 wachten om België terug in de finale van het Eurovisiesongfestival te zien. De VRT gooide voor het Eurovisiesongfestival 2010 zijn roer volledig om. Voor het eerst in een lange tijd ging de omroep zijn kandidaat voor het Eurovisiesongfestival intern kiezen. De keuze viel op een deelnemer van X-Factor, namelijk Tom Dice. Hij mocht naar Oslo met Me and My Guitar. In Oslo trad Tom Dice aan in de eerste halve finale en kon deze zelfs volledig winnen. Enkele dagen later in de finale strandde Tom op een puike zesde plaats. Dat is tot op heden nog steeds het beste Vlaamse resultaat ooit op het festival.


In 2011 en 2012 bleef België opnieuw steken in de halve finales maar in 2013 gooide de RTBF, de Waalse omroep in België het roer om. Sinds 2012 organiseerde de omroep elk jaar The Voice of Belgique en dat werd hun vijver waaruit men hun kandidaten voor het Eurovisiesongfestival ging kiezen. Voor het Eurovisiesongfestival in 2013 koos de omroep voor Roberto Bellarosa. Tijdens de presentatie van zijn nummer Love Kills was hij ziek en kon België en Europa niet overtuigen en bengelde helemaal onderaan bij de polls. Na een remake stond Roberto Bellarosa in Malmö wel sterk op het podium. Hij werd vijfde in de halve finale en mocht dus door naar de finale. In die finale strandde Roberto net buiten de top tien op een twaalfde plaats.



Ook de kandidaat voor het Eurovisiesongfestival 2014 kwam uit de stal van The Voice of Belgique maar Axel Hirsoux kon Europa niet overtuigen en strandde in de halve finale. Eén jaar later, opnieuw RTBF die een kandidaat selecteert wordt de keuze gemaakt om Loïc Nottet te sturen naar Wenen. Hij zou het a-typische nummer Rhythm Inside zingen. Het nummer werd door menig fan van het festival direct gesmaakt en ook op het festival werd Loïc op handen gedragen. Hij werd tweede in zijn halve finale, na Polina uit Rusland en in de finale werd hij vierdes. 



De Vlamingen konden in 2016 uiteraard niet achterblijven en kozen opnieuw via Eurosong hun kandidaat voor het festival. Vlaanderen viel massaal voor Laura Tesoro en What’s The Pressure. Laura kreeg een uitstekende plaats toegewezen in de halve finale en kon gemakkelijk naar de finale. Ze werd er derde. De finale in Stockholm mocht Laura met haar aanstekelijke nummer openen. De vakjury smaakte haar enthousiasme maar de kijker wat minder. Zodoende kon Laura toch een tiende plaats binnenhalen.



Voor het Eurovisiesongfestival in Kiev mocht opnieuw RTBF een kandidaat selecteren voor het Eurovisiesongfestival. De keuze viel op Blanche, een kandidate die in 2016 deelnam aan The Voice of Belgique en nog maar 17 jaar was. Afgelopen maart kwam haar nummer City Lights naar buiten en alle fans van het Eurovisiesongfestival waren direct fan. Tijdens de repetities ging het wat mis maar Blanche stond er in de halve finale. In de halve finale werd ze vierde en dat zou ze ook in de finale worden.



Zo behaalde België de afgelopen drie jaar elk jaar een plaatsje in de top tien. Hoe Laura Groeseneken het zal doen op het Eurovisiesongfestival komen we te weten tijdens één van de twee halve finales op 8 of 10 mei en hopelijk ook in de finale op 12 mei 2018.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.