De Pareltjes (73)

Elke zondag duiken wij van Eurosongland het archief van het Eurovisiesongfestival opzoek naar nummers die we eigenlijk niet mogen vergeten. Vandaag gaan we terug naar de Nederlandse inzending van 2013.
Anouk – Birds
Sinds de invoering van de halve finale op het Eurovisiesongfestival ging het met Nederland steeds slechter en slechter. Enkel in 2004 kon het land de eerste halve finale overleven maar sindsdien bleef het steeds steken in de halve finale. Na vele pogingen geraakte Nederland in een heuse Eurovisiesongfestivaldip. Voor het Eurovisiesongfestival in Malmö wou de toenmalige Tros opnieuw gebruik maken van een nationale finale maar dat was buiten Anouk gerekend. De populaire Nederlandse zangeres had namelijk een ‘killersong’ voor het festival klaar maar zij wou niet deelnemen aan een nationale voorronde. De Tros twijfelde maar nam toch de uitdaging aan en stuurde Anouk intern naar het Zweedse Malmö.

In Malmö trad Anouk aan tijdens de eerste halve finale op dinsdag 14 mei 2013. Als achtste van de avond mocht ze haar Birds zingen. Héél Nederland zat op het puntje van hun stoel toen de tien finalisten op het einde van de avond werden afgeroepen. Als laatste van de tien finalisten werd Nederland afgeroepen en zo mocht dus Anouk naar de finale. Het was de eerste keer in 9 jaar dat Nederland een finaleplek kon bemachtigen. De zaterdag erop zat opnieuw héél Nederland op het puntje van hun stoel. Anouk trad als 13e van de avond aan. Op het einde van de avond werd Anouk negende met 114 punten. België gaf als goede buur de volle 12 punten en Denemarken gaf tien punten.
Sinds Anouk voor Nederland het podium van het Eurovisiesongfestival opkom is er een ware kwaliteitsverbetering merkbaar bij de Nederlandse inzendingen. Enkel in 2015 bleef het land in de halve finale steken.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.