Austria’s Rise to heaven deel 47: 2014

Oostenrijk nam in 2014 voor de 47ste keer deel aan het Eurovisiesongfestival. Het 59ste Eurovisiesongfestival werd gehouden in Kopenhagen, Denemarken.

Selectieprocedure 

In 2014 werd er in Oostenrijk geen nationale finale georganiseerd. Op 10 september werd bekend gemaakt dat Conchita Wurst (tweede in de voorronde van 2012) het land zal vertegenwoordigen. Op het nummer was het lang wachten. Rise like a phoenix werd uiteindelijk op 18 maart voorgesteld aan pers en publiek.

Het festival


Het Eurovisiesongfestival 2014 was het 59ste Eurovisiesongfestival. Het werd gehouden in Kopenhagen, Denemarken. Er namen 37 landen deel aan deze editie. Oostenrijk nam deel aan de tweede halve finale op donderdag 8 mei.De puntentelling volgde nog steeds het principe van 12,10 en 8-1 punten. Conchita trad als  Conchita Wurst trad als zesde van vijftien deelnemers aan, na Donatan & Cleo uit Polen en net voor Vilija MatačiÅ«naitė uit Litouwen. Bij het openen van de enveloppen bleek dat Oostenrijk zich had weten te plaatsen voor de finale. Na afloop van de finale werd duidelijk dat Conchita Wurst op de tweede halve finale had gewonnen, met 169 punten. Oostenrijk kreeg het maximum van twaalf punten van zeven landen, met name Finland, Griekenland, Ierland, ItaliĆ«, RoemeniĆ«, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland.


In de finale trad Conchita Wurst als elfde van 26 acts aan, net na Freaky Fortune feat. RiskyKidd uit Griekenland en gevolgd door Elaiza uit Duitsland. Uiteindelijk won Oostenrijk het negenenvijftigste Eurovisiesongfestival, met 290 punten. Het was de tweede overwinning van het Alpenland in de geschiedenis van het Eurovisiesongfestival, na eerder in 1966 te hebben gewonnen dankzij Udo JĆ¼rgens. Oostenrijk kreeg het maximum van de punten van dertien landen, met name BelgiĆ«, Finland, Griekenland, Ierland, IsraĆ«l, ItaliĆ«, Nederland, Portugal, SloveniĆ«, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland.

De nasleep van het festival
Het afgelopen jaar was het jaar van Conchita Wurst. Ze nam twee singles op: Heroes en You Are Unstoppable. Binnen paar weken zien we haar aan het werk op het 60ste Eurovisiesongfestival in Wenen als host van de greengroom. 

Volgende week is er geen Austria’s Rise to heaven omdat we rond zijn met de reeks. U kan de reeks herlezen via deze link. Op 30 mei (de eerste zaterdag na het 60ste Eurovisiesongfestival) is er nog een deel 48 over de editie van 2015. Afhankelijk van de winnaar op het komende Eurovisiesongfestival start de nieuwe reeks Rise to heaven op 6 juni of 5 september. 
Share

Geef een antwoord

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.