Wij Missen Jullie [1]

Op zondag 30 april 2017 starten de repetities voor het 62ste Eurovisiesongfestival in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Oorspronkelijk zouden er 43 landen verschijnen aan de start van het festival maar enkele weken geleden besliste de Russische omroep Channel One om niet af te zakken naar Kiev. Naast Rusland zijn er nog zeven landen die niet aanwezig zullen zijn in Kiev. Deze week overlopen we Andorra, Luxemburg, Marokko, Monaco en Slowakije.
Andorra
Het eerste land dat we bespreken is Andorra, een klein bergachtig land dat Spanje en Frankrijk als buurlanden heeft. Andorra maakte zijn debuut op het Eurovisiesongfestival in 2004 met Jugarem a estimar-nos van Marta Roure. De eerste inzending werd niet direct een voltreffer en bleef op een 18de plaats steken in de halve finale. Deze inzending had wel de primeur om als eerste inzending ooit volledig in het Catalaans gezongen te zijn. Het beste resultaat van Andorra werd behaald in 2007 toen het land twaalfde werd in de halve finale. Andorra heeft nooit de finale kunnen behalen en is hiermee het enige land dat nooit in de finale heeft gestaan. De laatste keer dat we Andorra zagen op het Eurovisiesongfestival was in 2009. In december van dat jaar kondigde de omroep aan dat het geen kandidaat meer zal afvaardigen naar het Eurovisiesongfestival in 2010, de officiële reden waren de hoge financiële kosten die de omroep niet meer kon betalen. In de jaren die volgenden ging het met de openbare omroep van Andorra van kwaad naar erger en dus lijkt de comeback van Andorra nog niet voor direct.
Luxemburg
Luxemburg is één van de zeven stichtende leden van het Eurovisiesongfestival en wist al vijfmaal het Eurovisiesongfestival te winnen (1961, 1965, 1972, 1973 en 1983) maar toch zien we het land niet op het Eurovisiesongfestival in Kiev. De laatste inzending van Luxemburg dateert al van in 1993 toen behaalde het land een twintigste plaats met de groep Modern Times. Door de nieuwe regels mocht het land het jaar erop niet deelnemen maar de omroep trok zich volledig terug uit de wedstrijd.  Teleurstellende resultaten en het feit dat de kleine Luxemburgse omroep RTL het festival niet meer zou kunnen organiseren in de toekomst speelden een rol. In 2004 zou RTL een terugkeer maken in Istanboel, maar het geld speelde een rol van vroegtijdige terugtrekking. Ook in 2005 was er interesse, maar ook geld stopte die gedachte. In 2009 kwamen die geruchten opnieuw op gang voor 2010.
Marokko
Afbeeldingsresultaat voor eurovision morocco 1980Het volgende land dat we bespreken is Marokko. Het land in Afrika en grotendeels een moslimland nam in 1980 deel aan het Eurovisiesongfestival. Zij stuurden toen Samira Bensaid met het Arabische nummer Bitaqat khub naar Den Haag. Het werd geen goede notering voor het land want met maar zeven punten (allemaal van Italië) strandde het land op de voorlaatste plaats. Het gerucht gaat dat koning Hassan II van Marokko zo boos was dat Marokko zo laag geëindigd was, dat hij besloot dat Marokko nooit meer mee mocht doen. In 2008 had de nationale omroep SNRT opnieuw plannen om een kandidaat te selecteren naar het Eurovisiesongfestival in Belgrado. De regering deed er enkele weken over om tot een besluit te komen, daar er een voordeel en een nadeel aan vastzat. Marokko zou meer bij Europa kunnen horen en Marokkaanse muziek naar Belgrado kunnen sturen. Maar de omroep zou ook de optredens die te bloot of anti-islamteksten bevatten moeten uitzenden. Uiteindelijk is men tot het besluit gekomen dat de omroep geen kandidaat naar het Eurovisiesongfestival te sturen. De omroep SNRT zend wel het Eurovisiesongfestival uit maar bij de ‘verboden’ inzendingen wordt er reclame getoond.
2M TV, de commerciële omroep in Marokko heeft enkele jaren geleden een aanmelding voor lidmaatschap bij de EBU aangevraagd. De omroep zou heel graag een kandidaat naar het Eurovisiesongfestival en Junior Eurovisiesongfestival sturen. De EBU heeft de zender een status van kandidaat-lid gegeven, en het is nog niet zeker wanneer 2M TV lid van de EBU wordt. 
Monaco
Monaco is één van de kleinste maar rijkste landen van Europa en heeft een lange Eurovisiecarrière achter de rug. Monaco debuteerde op het Eurovisiesongfestival in 1959 met Mon ami Pierrot van Jaques Pills. Het werd geen droomdebuut voor de Monegasken want hun eerste inzending behaalden een 11de plaats en maar één punt. De jaren die er opvolgende waren beter voor Monaco en het land wist zelfs de editie van 1971 te winnen met Un banc, un arbre, une rue van Séverine. In 1979 trok Monaco zich terug uit de wedstrijd omdat vanaf 1980 het winnende land het jaar erop het Eurovisiesongfestival moest organiseren en volgens de openbare omroep van Monaco kon het land dit niet waarmaken. Na 25 jaar keerde het land in 2004 terug naar het Eurovisiesongfestival en moest het aantreden in de halve finale. Hun terugkeer werd alles behalve succesvol. Met een twintigste plaats in de halve finale en slechts tien punten mocht Monaco van de zijlijn toekijken tijdens de finale. Ook in 2005 en 2006 werd dit het verhaal voor Monaco. In 2007 had TVM bevestigde dat het land zal deelnemen in Finland maar trok zich vroegtijdig terug. Het festival werd wel op de televisiezender van het land uitgezonden om een terugkeer in 2008 te vrijwaarden. Toch bleef men dat jaar ook thuis.
In 2009 waren er gesprekken dat Monaco zou terugkeren in Moskou, maar die zijn vroegtijdig afgesprongen. In het najaar van 2014 waren er hardnekkige geruchten dat Monaco zou terugkeren voor het 60ste Eurovisiesongfestival maar deze geruchten bleken te voorbarig. Ook in 2017 blijft het land thuis.
Slowakije
Het tweede land dat we bespreken in deze reeks is Slowakije. De republiek ligt in het midden van Europa en grenst aan Tsjechië, Polen, Oekraïne, Hongarije en Oostenrijk. Het land wou oorspronkelijk in 1993 debuteren maar het land geraakte niet door de speciaal Oost-Europese voorronde dus kon Slowakije pas in 1994 debuteren. Martin Durinda & Tublatanka werden intern geselecteerd met het nummer Nekonečná piesen. Met een 19de plaats werden ze direct uitgesloten voor de editie van 1995. Het beste resultaat van de Slowakije werd behaald in 1996 met een 18de plaats. Na de editie van 1998 hield het land er voor 11 jaar mee op. In 2009 keerde het land onverwacht terug maar kon in de vier jaar dat ze meededen de finale niet halen. De laatste keer dat we de Slowaken op het Eurovisiesongfestival zagen was in 2012. In december van dat jaar kondigde STV aan dat het land niet zal deelnemen aan het Eurovisiesongfestival in 2013. De reden die de omroep gaf was dat het festival niet populair is in eigen land en dat ze het geld liever investeren in eigen producties. Met de eerste finale plaats voor Tsjechië in 2016 kwam het gerucht dat Slowakije terug zou keren naar het Eurovisiesongfestival maar dat is niet gebeurt.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.