Wij missen 3| Bosnië & Herzegovina en Slowakije.

Eind deze week reizen alle 41 delegaties af naar Tel Aviv om te starten met de repetities voor het komende Eurovisiesongfestival. Helaas zijn er enkele delegaties die niet afzakken naar het festival. In vier dagen overlopen we de landen die we niet zullen zien tijdens het Eurovisiesongfestival in Tel Aviv. Vandaag bekijken we Bosnië & Herzegovina en Slowakije.
Bosnië & Herzegovina
Het eerste land dat we vandaag bespreken is Bosnië & Herzegovina. Het land maakte in 1993 zijn debuut op het Eurovisiesongfestival. In 1993 wilde Bosnië en Herzegovina deelnemen aan het festival, maar dat is buiten zes andere landen gerekend. Zij wouden ook graag debuteren en voor de zeven landen waren er maar drie plekjes vrij. Daarom kwam er een Oost-Europese voorronde met zeven landen: Bosnië en Herzegovina, Slovenië, Kroatië, Hongarije, Roemenië, Estland en Slowakije. De drie ex-Joegoslavische landen konden de tickets in beslag nemen en mochten debuteren op het festival. Met een zestiende plaats werd het maar een matig debuut. Het beste resultaat werd behaald in 2006 met een derde plaats. Op het Eurovisiesongfestival in Bakoe nam het land een lange pauze op het Eurovisiesongfestival. In 2016 kwam het verrassend nieuws dat Bosnië & Herzegovina zouden terug keren naar het Eurovisiesongfestival in Stockholm. De inzending Ljubav je kon de finale niet bereiken en de omroep van Bosnië & Herzegovina besloot om opnieuw zich terug te trekken van het festival. In oktober 2018 maakte de omroep BHRT bekend dat het ook niet in Tel Aviv aanwezig zal zijn omwille van financiële problemen binnen de omroep. Men verklaarde toen wel dat ze zo snel mogelijk willen terugkeren naar het festival.

Meer over Bosnië & Herzegovina op het Eurovisiesongfestival kan je hier vinden.
Slowakije
Het laatste land dat we bespreken vandaag is Slowakije. De republiek ligt in het midden van Europa en grenst aan Tsjechië, Polen, Oekraïne, Hongarije en Oostenrijk. Het land wou oorspronkelijk in 1993 debuteren op het festival maar het land geraakte niet door de speciaal Oost-Europese voorronde. Daarom kon Slowakije pas in 1994 debuteren. Martin Durinda & Tublatanka werden intern geselecteerd met het nummer Nekonečná piesen. Met een 19de plaats werden ze direct uitgesloten voor de editie van 1995. Het beste resultaat van de Slowakije werd behaald in 1996 met een 18de plaats. Na de editie van 1998 hield het land er voor 11 jaar mee op. In 2009 keerde het land onverwacht terug  naar het festival maar kon in de vier jaar dat ze meededen de finale niet halen. De laatste keer dat we de Slowaken op het Eurovisiesongfestival zagen was in 2012. In december van dat jaar kondigde STV aan dat het land niet zal deelnemen aan het Eurovisiesongfestival in 2013. De reden die de omroep gaf was dat het festival niet populair is in eigen land en dat ze het geld liever investeren in eigen producties. Met de eerste finale plaats voor Tsjechië in 2016 kwam het gerucht dat Slowakije terug zou keren naar het Eurovisiesongfestival maar dat is niet gebeurt.
Meer over Slowakije op het Eurovisiesongfestival kan je hier vinden.

Morgen Marokko, Monaco en Oekraïne

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.