We missen jullie!

Het 59ste Eurovisiesongfestival staat voor de deur. Dit jaar nemen er 37 landen deel, dat zijn er een hele pak minder dan op het hoogtepunt.

Drie weken lang bekijken wij waarom we die landen moeten missen.
Deze week: Andorra, Bulgarije, Luxemburg en Slowakije.

Andorra is één van de kleinste landen van Europa, maar dat hield hen niet tegen om in 2004 voor de eerste maal deel te nemen. Het land heeft zes keer deelgenomen aan het festival zonder de finale te bereiken.
Wegens de economische crisis en de zware bezuinigingen binnen de omroep kwam er sinds 2010 geen inzending meer uit het land. Wanneer er opnieuw een inzending komt uit Andorra zal niet voor direct zijn. Het land en de omroep in de eerste plaats hebben nog steeds financiële problemen.


Vorig jaar waren de Bulgaren er nog bij, maar dit jaar slaan ze een jaartje over. Bulgarije is een van de slechtste landen op het festival. Het land kon éénmaal de finale behalen in 2007. 
Ook bij de Bulgaarse omroep BNT heerst er een financiële crisis. Waarschijnlijk zullen de slechte resultaten en het uitblijven van een finaleplek de beslissing bespoedigd hebben.
Ons kleinste buurland Luxemburg heeft 37 keer deelgenomen aan het festival. Vooral tijdens de beginjaren waren ze succesvol met vijfmaal de overwinning. 
Luxemburg nam in 1993 voor de laatste keer en overwoog in 2004 voor een terugkeer. Deze kwam er niet toen de Luxemburgse omroep de kostennota zag. De omroep zou veel meer moeten bijdragen dan pakweg Roemenië en dat zagen en zien ze nog steeds niet bij de Luxemburgse omroep zitten. 


Slowakije heeft in 2012 voor de laatste keer deelgenomen. Het land is nooit echt succesvol geweest met een 18de plaats in 1996 als hoogtepunt. 
Slowakije heeft ook nog geen enkel halve finale overleefd. 
STV gaf bij het terugtrekken van het land als reden dat de omroep de kosten beter kan besteden aan nationale producties.Volgende week: Cyprus, Kroatië, Marokko en Turkije.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.