Verscheidene omroepen zijn tegen deelname Rusland in Turijn.

Verscheidene omroepen zijn tegen deelname Rusland in Turijn.

Gisteren kon U op deze site al lezen dat de EBU geen graten ziet aan een deelname van Oekraïne en Rusland aan het Eurovisiesongfestival in Turijn.

Het Eurovisie Songfestival is een niet-politiek cultureel evenement dat landen verenigt en verschillen viert door middel van muziek. EBU-leden in zowel Rusland als Oekraïne hebben toegezegd deel te nemen aan het evenement van dit jaar in Turijn en we zijn van plan om in mei artiesten uit beide landen te verwelkomen en te laten deelnemen. Uiteraard blijven we de ontwikkelingen op de voet volgen.

EBU

De Zweedse omroep SVT liet als eerste weten dat ze met de beslissing van de EBU niet eens is. DR (Denemarken), AVROTROS (Nederland) en RÚV (IJsland) vervoegen zich bij dit statement.

YLE, de Finse omroep gaat een stap verder. Zij zullen niet deelnemen als Rusland mag deelnemen aan het Eurovisiesongfestival. Ook de Noorse, Estse en Litouwse omroepen willen zich terugtrekken als Rusland zal deelnemen.

Ook enkele deelnemers van het festival in Turijn hebben hun steun uitgesproken voor Oekraïne. De Letse band Citi Zeni sprak zich als eerste uit. Ook Circus Mircus en Subwoolfer hebben openlijk hun steun betuigd aan Oekraïne.

Een overzicht van de statements:

Meer informatie over de oorlog in Oekraïne kan u hier lezen.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.