🇷🇺🇺🇦 Is Rusland nog welkom op het Eurovisiesongfestival 2022?

🇷🇺🇺🇦 Is Rusland nog welkom op het Eurovisiesongfestival 2022?

Het is oorlog in Oekraïne, buurland Rusland heeft het land vandaag aangevallen. Is Rusland nog welkom op het Eurovisiesongfestival in Turijn, nu het land zware agressie toont tegen hun buurland?

Deze ochtend, enkele uren na de start van het conflict vroeg de Oekraïense omroep aan de European Broadcasting Union om de Russische openbare omroep Channel One te schorsen. En dit voor volgende punten:

  • kernwaarden van de publieke omroep;
  • het waarborgen van de vrijheid van meningsuiting en informatie; vrije meningsvorming;
  • ontwikkeling van interculturele dialoog;

De EBU heeft op de brief van de Oekraïense omroep gereageerd:

Het Eurovisie Songfestival is een niet-politiek cultureel evenement dat landen verenigt en verschillen viert door middel van muziek. EBU-leden in zowel Rusland als Oekraïne hebben toegezegd deel te nemen aan het evenement van dit jaar in Turijn en we zijn van plan om in mei artiesten uit beide landen te verwelkomen en te laten deelnemen. Uiteraard blijven we de ontwikkelingen op de voet volgen.

EBU

Hieruit kunnen we dus afleiden dat zowel de delegaties van Oekraïne als Rusland welkom zijn op het Eurovisiesongfestival in Turijn.

SVT, de Zweedse openbare omroep heeft hierop als eerste gereageerd:

De EBU moet heroverwegen. Ik sympathiseer met het basisidee van Eurovisie als een apolitiek evenement. Maar de situatie in Europa is buitengewoon ernstig, met de Russische invasie van Oekraïne. Het overschrijdt alle grenzen. We hebben de EBU opgeroepen om te veranderen en zullen de ontwikkelingen op de voet volgen.

Hanna Stjärne, SVT

De Zweedse openbare omroep is momenteel de enige die gereageerd heeft op dit nieuws. Mocht de EBU toch veranderen van gedacht, dan is Channel One de tweede omroep die het afgelopen jaar is verwijderd is van de EBU. De eerste was natuurlijk de Wit-Russische openbare omroep BTRC.

Meer informatie over de oorlog in Oekraïne kan u hier lezen.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.