EBU bant Rusland van het Eurovisiesongfestival 2022.

EBU bant Rusland van het Eurovisiesongfestival 2022.

Na oproepen van verschillende artiesten en pleidooien van een aantal deelnemende omroepen van dit jaar, heeft de EBU vandaag aangekondigd dat Rusland dit jaar niet zal mogen deelnemen aan het Eurovisie Songfestival in Turijn.

Nederlandse vertaling van het statement:

De European Broadcasting Union (EBU) heeft aangekondigd dat er dit jaar geen Russische act zal deelnemen aan het Eurovisie Songfestival.
De raad van bestuur van de EBU nam het besluit naar aanleiding van een aanbeveling eerder vandaag door het bestuursorgaan van het Eurovisie Songfestival, de Reference Group, op basis van de regels van het evenement en de waarden van de EBU.
De aanbeveling van de referentiegroep werd ook ondersteund door de televisiecommissie van de EBU.
Het besluit weerspiegelt de bezorgdheid dat, in het licht van de ongekende crisis in Oekraïne, de opname van een Russische inzending in de wedstrijd van dit jaar de competitie in diskrediet zou brengen.
Alvorens deze beslissing te nemen, nam de EBU de tijd om breed te overleggen onder haar leden.
De EBU is een apolitieke ledenorganisatie van omroepen die zich inzet voor het hooghouden van de waarden van de openbare dienstverlening.
We blijven toegewijd aan het beschermen van de waarden van een culturele competitie die internationale uitwisseling en begrip bevordert, het publiek samenbrengt, diversiteit viert door middel van muziek en Europa verenigt op één podium.

EBU

Na de invasie van Rusland in Oekraïne afgelopen donderdag dreigden enkele Europese omroepen met een boycot van het Eurovisiesongfestival. De EBU heeft dus de kant van de dreigende omroepen gekozen. Het is een schrale troost voor de Oekraïners die momenteel onder vuur liggen.

Meer informatie over de oorlog in Oekraïne kan u hier lezen.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.