The Life After [4]: Udo Jurgens

50 jaar na zijn eerste deelname aan het sonfgestival overleed Udo Jürgens op 80 jarige leeftijd. Vandaag blikken we terug op het leven van één van de meest succesvolste entertainers die Oostenrijk waarschijnlijk ooit zal gekend hebben.
In 1964 deed hij voor een eerste keer mee aan het festival met het liedje Warum, nur Warum, in Kopenhagen eindigde Udo als 6de. Een jaar later werd Jürgens vierde op het Eurovisiesongfestival 1965 in Napels met Sag’ ihr, ich laß sie grüßen. Derde keer goede keer dacht de ORF en in 1966 won hij met Merci, Chérie het Eurovisiesongfestival in Luxemburg. Daarmee was hij de enige Oostenrijkse winnaar van dit evenement tot Conchita Wurst hem in 2014 opvolgde.
De daaropvolgende jaren schreef Udo enkele Duitse evergreens zoals Griechischer Wein, Aber bitte mit Sahne en Mit 66 Jahren
Een van zijn grootste successen komt uit 1978, toen hij Buenos Dias Argentina zong. Een lied dat hij opnam met het Duitse voetbalteam naar aanleiding van het WK . Hiervoor kreeg hij ook een Grammy Award, aangezien dit lied als countrylied in Noord-Amerika erg succesvol was.
Jürgens speelde ook mee in meerdere speelfilms en was in de jaren negentig in verschillende televisieseries te zien, o.a. Das Traumschiff en Ein Schloß am Wörthersee.
Udo was één van de meest productiefste en succesvolste popmusici in Duitstalig Europa. Hij schreef meer dan 1000 liederen en bracht ongeveer vijftig studioalbums uit die ruim 100 miljoen keer over de toonbank gingen. Samen met Michaela Moritz schreef hij het boek Der Mann mit dem Fagott (De man met de fagot). Het boek speelt zich in het verleden af, in Bremen, en gaat over de familiegeschiedenis van de Bockelmanns. Het vertelt het verhaal van Heinrich Bockelmann (Jürgens’ grootvader), Rudjaska (Rudi) Bockelmann (Jürgens’ vader) en uiteraard Jürgens zelf. 
Sinds 2015 is Udo Jürgens de wereldrecordhouder van de artiest die het langst onafgebroken in de charts stond, vanaf zijn eerste single in 1958 tot 2015.
Op 21 december 2014 overleed Udo in Zwitserland door een hartfalen. Het festival van 2015 dat in Wenen plaatsvond stond stil bij zijn dood de ORF zorgde voor een mooi eerbetoon tijdens de finale.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.