Terugblik op 2014: Eerste halve finale

Vanaf volgende week maandag starten de repetities in Wenen. Daarom kijken wij deze week nog eens terug op het 59ste editie van het Eurovisiesongfestival. Bijna een jaar geleden vond in de B&H Halle in Kopenhagen de eerste halve finale plaats.

Deelnemende landen:
In de eerste halve finale op 6 mei 2014 traden er zestien landen aan. Portugal was een land dat na één jaar afwezigheid terugkeerde naar het Eurovisiesongfestival. De andere deelnemende landen aan deze halve finale waren: Albanië, Armenië, Azerbeidzjan, België, Estland, Hongarije, IJsland, Letland, Moldavië, Montenegro, Nederland, Oekraïne, Rusland, San Marino en Zweden.

Alle inzendingen:

De uitslag:
01. Nederland: The Common Linnets – Calm After the Storm (150 pt)
02. Zweden: Sanna Nielsen – Undo (131 pt)
03. Hongarije: András Kállay-Saunders – Running (127 pt)
04. Armenië: Aram MP3 – Not Alone (121 pt)
05. Oekraïne: Mariya Yaremchuk – Tick-Tock (118 pt)
06. Rusland: Tolmachevy Sisters – Shine (63 pt)
07. Montenegro: Sergej Ćetković – Moj svijet (63 pt)
08. IJsland: Pollapönk – No Prejudice (61 pt)
09. Azerbeidzjan: Dilara Kazimova – Start a Fire (57 pt)
10. San Marino: Valentina Monetta – Maybe (Forse) (40 pt)
11. Portugal: Suzy – Quero ser tua (39 pt)
12. Estland: Tanja – Amazing (36 pt)
13. Letland: Aarzemnieki – Cake to Bake (33 pt)
14. België: Axel Hirsoux – Mother (28 pt)
15. Albanië: Hersi – One Night’s Anger (22 pt)
16. Moldavië: Cristina Scarlat – Wild Soul (13 pt)
The Common Linnets

Nederland won overtuigend de eerste halve finale met 150 punten. Opvallend was dat The Common Linnets niet werden getipt voor de overwinning. Bookmakers en fans konden in het begin het nummer niet lusten. Het rustige lied werd in een perfecte setting uitgevoerd dankzij de Vlaming Hans Pannecoucke. Het was ook de eerste keer dat de landen Montenegro en San Marino doorstootte naar de grote finale. Al heeft het niet veel gescheeld voor Valentina Monetta. Bij haar derde deelname had ze één punt meer dan de nummer elf en mocht zij dus voor de aller eerste keer naar de grote finale. 


Ons land vaardigde Axel Hirsoux af naar Kopenhagen. Hoe wild de Vlamingen ook waren van het nummer hoe lauw het werd ontvangen in Kopenhagen. Axel kwam en ging direct langs de achterpoort naar huis. Hij werd veertiende met maar 28 punten. Portugal, Estland, Letland, Albanië en Moldavië konden zich ook niet plaatsen voor de grote finale. Letland is vanaf deze editie officieel het land dat het meest en opeenvolgend de finale niet kon bereiken. 


Woensdag: Tweede halve finale.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.