Statistieken

Op deze pagina zal u verschillende statisitieken zien:

Aantal overwinningen en georganiseerde festivals


Niet ieder land heeft al eens een festival gewonnen. Van de 52 landen die deelnemen of ooit hebben deelgenomen zijn er 27 die al minstens één festival hebben gewonnen. Ierland is koploper en heeft al zeven edities gewonnen. Maar sinds de laatste jaren wordt Ierland gevolgd door Zweden met zes overwinningen. Nederland staat op een zesde plaats met vier overwinningen. Het Verenigd Koninkrijk is dan weer koploper als het gaat om aantal georganiseerde edities.

Deelnemende landen

Doorheen de jaren zijn er een komen en gaan van deelnemende landen geweest. In 1956 is het festival klein begonnen met maar zeven deelnemende landen. Bijna 60 jaar later zijn er dat bijna 40. De topjaren waren 2008 en 2011 met zo’n 43 deelnemende landen, in 1970 waren er dan maar weer 12 deelnemende landen. Dit kwam doordat het jaar daarvoor vier winnaars waren en veel landen hierdoor hun kat naar het festival stuurde.
In bovenstaande grafiek zien we de vergelijking tussen de talen die ooit al eens hebben gewonnen op het festival. Sinds 1999 is er de vrije taalregel van kracht sindsdien met uitzondering van 2004 (gedeeltelijk in Oekraïens) en 2008 (Servisch) werd steeds het winnende lied in het Engels gezongen. Frans was dan weer populair in de beginjaren van het festival door winst van Monaco, Luxemburg en vooral Frankrijk. Ook ons land heeft éénmaal gewonnen en dat was in het Frans.

Deze grafiek toont de verdeling tussen mannen/vrouwen en groepen die het Eurovisiesongfestival hebben gewonnen. Een vrouw heeft al 36 keer het Eurovisiesongfestival gewonnen terwijl er maar 8 mannen dat ook hebben kunnen doen. De overige 17 zijn duo’s of groepen.

Voor meer weetjes klik hier.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.