Rondje Europa (49): Bulgarije

In deze reeks doen we een toer door heel Europa en stoppen we elke week bij een ander land dat we nu of vroeger op het songfestival mogen of mochten begroeten. Deze week houden we halt in Bulgarije.

In het begin
Afbeeldingsresultaat voor esc 2005 bulgariaBulgarije maakte zijn songfestivaldebuut in Kiev in 2005 en nam sindsdien tienmaal deel. Jazzband Kaffe zorgde voor de eerste inzending. In ballade Lorraine bezong de zanger, Orlin Pavlov, zijn liefde voor Lorraine. Het simpele gerijm in het nummer wist Europa niet te bekoren en Bulgarije moest bij zijn eerste deelname tevreden zijn met de 19de plaats in de halve finale.Grootste successen
Afbeeldingsresultaat voor esc 2007 bulgaria

Op 10 deelnames wist Bulgarije zich maar tweemaal te kwalificeren voor een songfestivalfinale. De eerste finaleplaats bemachtigde het land in 2007 bij zijn derde deelname. Elitsa & Stoyan zijn een muzikaal duo dat het technonummer Water brachten. Met traditionele instrumenten en folk geïnspireerde zang mocht Bulgarije de halve finale van het songfestival openen. Het nummer werd er 6de en kwalificeerde dus voor de grote finale. Daar mocht het duo de show sluiten. Water deed het zelfs nog beter dan in de halve finale en werd 5de.

Een gelijkaardig scenario vorig jaar. Poli Genova had Bulgarije al vertegenwoordigd in 2011 maar wist zich toen net niet te kwalificeren met Na inat (Desondanks). In 2016 stond ze er opnieuw met If love was a crime (Als liefde een misdrijf was), een modern dans-popnummer dat goed opviel. Poli werd 5de in de halve finale, maar deed het uiteindelijk op de grote avond een plaats beter. En zo is de 4de plaats Bulgarije’s beste resultaat tot nu toe.

Grootste flops
Afbeeldingsresultaat voor esc 2012 bulgariaDe grootste flop voor Bulgarije is dat het eigenlijk geen echte vrienden heeft op het songfestival. Het land werd op tien deelnames al tweemaal 11de en tweemaal 12de. Een ex-Joegoslaviëland zou in die jaren, dankzij de buren, wel de finale hebben bereikt. Nochtans is Bulgarije altijd wel gul met punten voor buurland Griekenland.
Deep Zone & Balthazar waren de eersten die de boot misten in 2008. Hun dansnummer DJ, take me away (DJ, neem me mee) werd 11de maar kreeg de laatste finaleplaats niet. Die ging naar de Zweedse Charlotte die eigenlijk maar 12de geworden was, maar door de jury’s in de verschillende landen toch een finaleplaats kreeg. Sofi Marinova eindigde in 2012 met hetzelfde aantal punten als de Noorse Tooji, maar die laatste had van meer landen punten gekregen, dus mocht hij door naar de finale en kon Bulgarije weer naar huis.
Tijd voor Bulgarije om terug te grijpen naar de vertrouwde formule: de Bulgaren stuurden in 2013 opnieuw Elitsa en Stoyan, het duo dat voor de (tot dan) enige finaleplaats had gezorgd. Helaas was Samo shampioni (Enkel kampioenen) maar een flauw afkooksel van Water en eindigde het duo maar 12de in zijn halve finale.
Door allerlei problemen (financieel en politiek) nam Bulgarije niet deel aan het songfestival in de jaren 2014 en 2015. 

Organisatie
Bulgarije mocht het grote songfestival nog niet presenteren, maar presenteerde wel al het Junior Songfestival vanuit hoofdstad Sofia in 2015. Hiermee lieten de Bulgaren al zien dat ze, bij een overwinning, wel in staat zijn een goede show neer te zetten. De presentatie van dat Junior songfestival was in handen van Poli Genova, die vorig jaar Bulgarije zijn topnotering bezorgde.

Toekomst
Afbeeldingsresultaat voor esc 2017 bulgariaNet als vorig jaar wordt Bulgarije ook dit jaar door de bookmakers getipt voor een hoge plaats. De Bulgaren leveren opnieuw een modern nummer, hoewel het deze keer een ballade is die Beautiful mess (Mooi zootje) heet. Zanger van dienst is Kristian Kostov. Hij is een Rus met Bulgaarse roots en deed al mee aan The Voice Kids in Rusland. Songfestivalwinnaar Dima Bilan was daarbij zijn mentor. Hij bereikte de finale, maar won niet. Hetzelfde gebeurde vorig jaar toen Kristian in Bulgarije meedeed aan X-factor. Met zijn 17 jaar is hij de jongste deelnemer die in Kiev aantreedt. 

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.