Rondje Europa (17): Litouwen

In deze reeks doen we een toertje van heel Europa en stoppen we elke week bij een ander land dat we nu of vroeger op het songfestival mogen of mochten begroeten. Onze stop ligt deze week bij de grootste maar ook minst succesvolle van de Baltische staten: Litouwen.

In het begin

Het debuut van Litouwen op het songfestival was een grote flop. In 1994 diende het land zich een eerste keer aan met zanger Ovidijus Vyšniauskas en de ballade “Lopšinė mylimai” (“Slaapliedje voor mijn geliefde”). Blijkbaar lagen de Europese jury’s tijdens zijn optreden echt wel in slaap, want Litouwen kreeg voor zijn eerste poging geen enkel punt van geen enkel land. Litouwen zou tot 1999 thuisblijven!

Grootste successen

Litouwen kende nog niet veel succes op het songfestival. De Litouwers bereikten maar eenmaal de top 10 van een songfestivalfinale en dat was in 2006. Rockmuzikant Andrius Mamontovas wist toen vijf andere muzikanten te overtuigen om een nummer in te sturen voor de Litouwse preselectie. Ze heetten zichzelf LT United en hun nummer “We are the winners of Eurovision” leek een voetbalanthem. De formule werkte wel; LT United werd vijfde in halve finale en eindigde uiteindelijk op een mooie 6de plaats met 162 punten. Eén van de zangers van LT United was Victor Diawara. Hij was een derde van Skamp. Deze groep had Litouwen al vertegenwoordigd in 2001 met “You got style”. Dat nummer was toen goed voor een 13de plaats, Litouwen’s beste resultaat tot dan, maar met LT United verbrak hij dat record.

Grootste flops

Uiteraard is de grootste flop van Litouwen zijn debuut, maar wanneer het land in 1999 terugkeerde, was de toen behaalde 20ste plaats ook al niet veel soeps. In 2000 was het land dan ook niet welkom op het songfestival. Na een nieuwe zwakke score in 2002 zou Litouwen ook in 2003 uitgesloten worden van songfestivaldeelname.  In 2004, 2005, 2008, 2010 en 2014 wist Litouwen zich niet te plaatsen voor de finale van het songfestival door zwakke scores in de halve finale. Door het goede resultaat van LT United was Litouwen in 2007 rechtstreeks geplaatst voor de grote finale, maar 4Fun wist met “Love or leave” (“Hou van mij of vertrek”) maar 28 punten te verzamelen; goed voor een 21ste plaats.
Vorig jaar plaatste het duo Monika Linkytė en Vaidas Baumila zich wel voor de finale van het songfestival, maar hun aanstekelijke duet “This time” (“Deze keer”) eindigde op een povere 18de plaats.

Organisatie

De twee andere Baltische staten Estland en Letland wonnen beiden al het songfestival en hun hoofdsteden Tallinn en Riga waren ook al gastheer in respectievelijk 2002 en 2003. Litouwen wacht nog steeds op de kans om het songfestival in hoofdstad Vilnius te ontvangen. Verrassend genoeg is het land dat Litouwen in het verleden al de meeste punten schonk Ierland. Maar de Baltische staten zijn wel altijd heel lief voor elkaar. Letland schonk zijn zuiderbuur al veel punten, maar kreeg er ook al veel terug. Hetzelfde kan gezegd worden van grote buur Rusland.

Toekomst

Donny Montell leek in 2012 op weg om het beste resultaat voor Litouwen te verbeteren. Zijn “Love is blind” pakte het brons in de tweede halve finale, maar op de grote avond moest Donny tevreden zijn met een 14de plaats. Het is wel nog steeds het derde beste resultaat voor het land. Dit jaar is Donny weer van de partij. De knappe 28-jarige jongeman doet opnieuw een gooi naar songfestivalsucces; ditmaal met ballade “I’ve been waiting for this night” (“Ik heb zitten wachten op deze avond”). Na een hele lange selectieprocedure koos men hem uit om Litouwen in mei 2016 op de songfestivalkaart te zetten! Of dat lukt, zal de toekomst moeten uitwijzen!

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.