Rondje Europa (15): Slovenië

In deze reeks doen we een toer door heel Europa en stoppen we elke week bij een ander land dat we nu of vroeger op het songfestival mogen of mochten begroeten. Deze week houden we opnieuw halt in de Balkan: Slovenië is aan de beurt!

In het begin

Het eerste Sloveense nummer op een songfestival was er al in 1966; uiteraard onder de vlag van Joegoslavië. Ironisch genoeg zou “Brez besed” (“Zonder woorden”) van Berta Ambroz een 7de plaats behalen die avond; een record dat Slovenië tot vandaag niet verbeterd heeft. Er zouden nadien maar drie Sloveense nummers meer naar het songfestival trekken voor Joegoslavië; de laatste inzending was in 1975. Daarna was het wachten op het debuut van Slovenië als onafhankelijk land in 1993 vooraleer we weer Sloveens zouden horen op het songfestival.

Grootste successen

Slovenië wist, als onafhankelijk land, driemaal door te dringen tot de top 10 op het songfestival. De eerste keer was in 1995 met Darja Švajger. Zij zong toen met veel overgave “Prisluhni mi” (“Luister naar mij”). Ze kreeg er 84 punten voor, wat goed was voor een 7de plaats, ook het beste Sloveense resultaat onder Joegoslavische vlag. Darja zou vier jaar later terugkeren naar het songfestival met “For a thousand years”, de eerste inzending van Slovenië in het Engels. Hoewel ze aanvankelijk goed meedeed in de puntentelling moest ze uiteindelijk tevreden zijn met een elfde plaats.
Twee jaar voordien was Slovenië wel in die top 10 beland: Tanja Ribic had met “Zbudi se” (“Word wakker”) 60 punten ontvangen op het songfestival in Dublin. Net genoeg voor een 10de plaats. In 2001 stond Slovenië zeer hoog bij de bookmakers… De inzending “Energy” van Nusa Derenda bracht een hip en energiek geluid naar het songfestivalpodium in Kopenhagen. Helaas droeg de zangeres een nogal vreemde outfit in geel leer… Hoewel getipt voor de overwinning moest Slovenië alweer tevreden zijn met een 7de plaats.
Tien jaar later, na drie jaren van non-kwalificatie wist Maja Keuc Slovenië nog eens op het scorebord te zetten… Met “No one” werd ze derde in haar halve finale. De hoop was groot, maar uiteindelijk moest Slovenië tevreden zijn met de 13de plaats, het beste resultaat in de laatste tien jaren. Verleden jaar was er hoop dat Maraaya die plaats kon verbeteren toen “Here for you” hoog genoteerd stond bij de bookmakers en zich wist te plaatsen voor de finale. Helaas bleef het nummer steken op de 14de plaats.

Grootste flops

Slovenië was met veel hoop op het songfestival van 1993 verschenen. Omdat er dat jaar teveel landen interesse hadden in het songfestival, moesten de nieuwe, Oost-Europese landen eerst een preselectie houden: “Kvalifikacija za Millstreet” ging door in Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië en werd ook door het gastland gewonnen. 1X Band kreeg van de zes andere deelnemers de meeste punten en ging als Oost-Europese winnaar met “Tih deževen dan” (“Een tamelijk regenachtige dag”) naar Millstreet in Ierland. Ook Bosnië & Herzegovina en Kroatië mochten als respectievelijk tweede en derde door. Die laatste twee ontvingen meer punten op het echte songfestival dan Slovenië. Uiteindelijk werd 1X Band slechts 22ste en mocht Slovenië in 1994 niet deelnemen door dat slechte resultaat.
Ook in 2000 werd het land uitgesloten omdat de gemiddelde scores van de voorbije vijf jaren te laag waren.
Sinds de invoering van de halve finale(s) heeft Slovenië zich maar vier keer weten te kwalificeren voor de finale van het songfestival. Acht keer bleef het land steken in de halve finales.

Organisatie

Slovenië heeft nog nooit het songfestival georganiseerd. In 1993 was Ljubljana wel de gaststad voor de preselectie van de Oost-Europese landen. 
Slovenië organiseert wel elk jaar* sinds 1996 een preselectieshow: EMA, wat staat voor Evrovizijska Melodija oftwel Melodie voor Eurovisie. (* Uiteraard niet in 2000 wanneer het land niet mocht meedoen). Als Slovenië ooit wint, zal Ljubljana als hoofdstad en grootste en belangrijkste stad van het land ook wel dienst doen als gaststad.

Toekomst

ManuElla won dit jaar de preselectieshow EMA. De 27-jarige schone zal in Stockholm “Blue and red” zingen. Ze raakte in haar thuisland bekend door haar deelname aan een talentenshow op TV in 2005. In 2011 probeerde ze ook al haar land te vertegenwoordigen maar ze geraakte toen niet in de finale van EMA. Of “Blue and red” eindelijk hoger geraakt dan een 7de plaats weten we op 14 mei.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.