Olá Portugal [5]

Deze week blikken we terug op de geschiedenis van Portugal op het Eurovisiesongfestival. We doen dit aan de hand van de beste acht nummers volgens één van onze medewerkers.

Portugal op het Eurovisiesongfestival in 1996.
Voor het Festival da Canção 1996 werden er opnieuw open inschrijvingen georganiseerd door de omroep RTP. Een speciale vakjury koos de tien beste inzendingen die op 7 maart in het Teatro Politeama in Lissabon mocht aantreden. Het was een speciale vakjury van mensen uit de Portugese muziekwereld die de winnaar en dus de Portugese inzending voor het Eurovisiesongfestival 1996 mocht kiezen. De keuze viel met 95 punten op Lúcia Moniz. Zij zong het nummer O meu coração não tem cor.

Het 41ste Eurovisiesongfestival vond plaats in de Noorse hoofdstad Oslo op 18 mei 1996. In 1996 mocht ieder land met interesse deelnemen aan het Eurovisiesongfestival. Een speciale vakjury beluisterde alle inzendingen en koos de 23 beste inzendingen. Zo is 1996 het enigste jaar waar Duitsland niet aanwezig was want hun inzending kon zich niet bij de beste 23 inzendingen van 1996 scharen. Het was ook de Duitse delegatie die er bij de EBU op aandrong om het systeem te veranderen. Lúcia Moniz behaalde in de voorronde een 18e plaats en mocht dus aantreden in de finale. In die finale, op 18 mei 1996 trad de Portugese inzending als vierde aan. O meu coração não tem cor kon de vakjury tijdens de finale meer bekoren want het strandde daar op een zesde plaats met 92 punten. Cyprus en Noorwegen gaven de volle twaalf punten maar ook Kroatië (10), IJsland (10), Zwitserland (10), België (6), Nederland (6), Frankrijk (5), Griekenland (5), Turkije (5), Zweden (4), Finland (3), Verenigd Koninkrijk (2) en Oostenrijk (1) gaven punten. Tot en met de inzending van 2017 was Lúcia Moniz de beste Portugese inzending op het Eurovisiesongfestival. De winst in 1996 ging (opnieuw) naar Ierland. Deze keer zond het land Eimear Quinn met The Voice.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.