Nog 25 dagen: Slovenië

Nog slechts 25 keer slapen en dan is de dag aangekomen voor de eerste halve finale. Tot die tijd zullen we elke dag vooruitblikken door één land in de schijnwerpers te plaatsen. Vandaag gaan we Slovenië verder toelichten.
De laatste jaren werd de selectie voor het lied en kandidaat gedaan via het EMA en ook dit jaar werd daar geen uitzondering op gemaakt.
Acht liedjes doen mee in de finale waar gewerkt wordt met twee ronden. In de eerste ronde gaat een jury de twee beste artiesten aanduiden die naar de superfinale mogen. Elk jurylid geeft punten aan elk lied.
In de superfinale beslissen dan de televoters en die gaven met een meerderheid de voorkeur aan Maraaya met haar lied Here for you. Maraaya is een Sloveens duo dat bestaat uit Marjetka en Raay. Ze bestaan nog maar een jaar en brachten in 2014 een cd uit. Een van deze liedjes was een groot succes in de dance charts in België, Duitsland, Italië en Slovenië.Kan Slovenië het festival winnen?
Ja want het lied wordt deze velen geapprecieerd en zien dit als iets anders op het festival. Velen denken dat dit de beste prestatie ooit voor het land zal worden. Als we kijken naar de polls dan zien we land bijna altijd in de top 5 staan. Voor de bookmakers is het duidelijk. Slovenië haalt gemakkelijk de finale waarin het zal meestrijden voor een top 5-notering.


De geschiedenis van Slovenië
Het land nam voor het eerst deel in 1993. Men moest toen nog wel door een Oost-Europese voorronde die ze wisten te winnen. Echter was het veel minder met een 22ste plaats. Echt succesvol is het land. Hun hoogste notering is een 7de plaats in 1995 en 2001. Ook de halve finales liggen hen niet, ze kwalificeerden zich nog maar drie keer.


Het startnummer 16
Slovenië moet als voorlaatste aantreden in de tweede halve finale. Normaal gezien is dit ook een voordeel. Ruim de helft van de inzendingen wist zich te kwalificeren vanop deze positie. Of dit Slovenië ook lukt zien we op 21 mei.


Morgen: San Marino

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.