Nog 16 dagen: Wit-Rusland

Nog slechts 16 keer slapen en dan is de dag aangekomen voor de eerste halve finale. Tot die tijd zullen we elke dag vooruitblikken door Ć©Ć©n land in de schijnwerpers te plaatsen. Vandaag zullen we het laatste dictatoriale land in Europa bespreken namelijk Wit-Rusland.
Net zoals de voorbije jaren hield de omroep een nationale selectie voor het aanduiden van de artiest en het lied. Uit de meer dan honderd inzendingen werd een selectie gemaakt door een jury. Deze mochten allemaal een auditie waarna er nog 15 artiesten overbleven voor de finale. De finale werd gehouden op 26 december 2014 en de winnaar werd voor 7/8ste bepaald door een jury en 1/8ste door televoting.
Uiteindelijk wonnenn Uzari & Maimuna met hun lied Time.

Uzari is reeds zeer bekend in het eurosongwereldje. In 2011 was hij een achtergrondzanger bij Anastasia Vinnikova. In 2012 & 2013 probeerde hij het op zijn eentje zonder eentje. In 2014 schreef hij het lied van Wit-Rusland voor het Junior Songfestival.
Maimuna is veel minder bekend maar behaalde toch al enkele internationale prijzen voor haar muziek.


Kan Wit-Rusland het festival winnen?
Neen want hoewel vele het nummer zeker niet slecht tot zelfs heel goed vinden, zien weinigen dit als een kanshebber. Als we kijken naar de bookmakers dan zien we dat ze hen wel naar de finale laten doorgaan, maar daar rond de twintigste stek zouden blijven steken.

De geschiedenis van Wit-Rusland
Het land nam voor het eerst deel bij de introductie van de halve finales. In het begin was het land geen hoogvlieger. In 2007 haalde ze hun grootste succes tot nu toe met een 4de plaats in de halve finale en een 6de plaats in de finale. Daarna haalden ze wel nog 3 keer de finale maar zonder groot succes.

Het startnummer 11
Slechts vier artiesten wisten zich vanaf deze positie te plaatsen , wat misschien niet de meeste goede uitgangspositie is. De kans dat het met dit lied wel zou lukken is wel iets groter.


Morgen: IJsland
Share

Geef een antwoord

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.