BTRC geen lid meer van de EBU.

BTRC geen lid meer van de EBU.

De EBU is deze middag met een verklaring naar buiten gekomen over de beslissing dat BTRC geen lid meer is van de EBU.

Het was de raad van bestuur van de EBU die deze dag samenkwam over de kwestie van de Wit-Russische omroep. BTRC krijgt dus een opschorting van het lidmaatschap, lees de omroep is (tijdelijk) geen lid meer van de EBU.

De EBU heeft de onderdrukking van de mediavrijheid in Wit-Rusland nauwlettend gevolgd en heeft consequent een beroep gedaan op BTRC, als lid van de EBU, om onze kernwaarden van vrijheid van meningsuiting, onafhankelijkheid en verantwoordelijkheid hoog te houden.

Sinds de omstreden verkiezingen van afgelopen zomer voeren we campagne voor de bescherming van onafhankelijke journalistiek en vrijheid van meningsuiting in het land. We hebben publiekelijk journalisten bij BTRC gesteund die protesteerden tegen inmenging van de overheid. We hebben ook de berichtgeving van BTRC in de gaten gehouden en hebben onze zorgen gecommuniceerd met hun management. De afgelopen weken zijn we vooral gealarmeerd door de uitzending van interviews die kennelijk onder dwang zijn verkregen. We hebben ook andere BTRC-uitzendingen over deze kwestie gevolgd die andere ernstige en vrij uitzonderlijke zorgen hebben gewekt.

In het licht van deze uitzonderlijke ontwikkelingen heeft de Raad van Bestuur geen andere keuze dan de opschorting van het lidmaatschap van BTRC van de EBU voor te stellen. BTRC heeft twee weken de tijd om te reageren, voordat de schorsing van kracht wordt.

EBU

De Wit-Russische omroep trok zich op het afgelopen Eurovisiesongfestival terug omdat de inzending werd geweigerd door de omroep. De kans dat het land zal deelnemen aan het junior Eurovisiesongfestival 2021, Eurovisiesongfestival 2022 is op dit moment redelijk klein.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.