Geen Wit-Rusland op Eurovisiesongfestival 2021.

Geen Wit-Rusland op Eurovisiesongfestival 2021.

Het is nu echt officieel. Wit-Rusland zal niet deelnemen aan het Eurovisiesongfestival 2021.

BTRC, de omroep van het land had Galasy ZMesta geselecteerd om het land te vertegenwoordigen in Rotterdam. Hun inzending Ya nauchu tebya werd door de EBU geweigerd omwille van politieke redenen. De tekst zou namelijk verwijzen naar de talrijke protesten tegen het huidige bestuur -lees dictatuur- die plaatsvinden in het land.

De EBU was mild en gaf de Wit-Russische openbare omroep een nieuwe kans. Tegen eind maart diende de omroep een nieuw lied en/of artiest selecteren voor het festival.

Volgens Ivan Eismont, delegatieleider van de Wit-Russen werd er hard gewerkt aan een nieuwe inzending maar gisteravond kwam de EBU met de volgende mededeling:

Afbeelding

Dit betekend dus dat er dit jaar geen delegatie van Wit-Rusland zal afzakken naar het Eurovisiesongfestival. In Rotterdam zullen er 39 landen aanwezig zijn, in de eerste halve finale nemen er 16 landen deel, in de tweede halve finale 17 landen.

Wit-Rusland op het Eurovisiesongfestival.

Het land neemt sinds 2004 deel aan het festival en vaak met tegenvallende resultaten. In 2007 behaalde Dmitry Koldun met het nummer Work Your Magic een zesde plaats in de finale. Tot op heden is dit nog steeds het beste resultaat van het land op het festival. Op het Eurovisiesongfestival in Tel Aviv werd het land vertegenwoordigd door ZENA en het nummer Like It. De jonge zangeres kon de finale bereiken en werd daar 24e. In 2020 werd de groep VAL geselecteerd voor het festival met het nummer Da Vidna. Door de coronacrisis ging het festival niet door.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.