Niet in Rotterdam 1| Andorra, Bosnië & Herzegovina en Turkije.

Niet in Rotterdam 1| Andorra, Bosnië & Herzegovina en Turkije.

Volgende week starten de repetities voor het 65e Eurovisiesongfestival in Rotterdam. 39 delegaties nemen deel aan dit festival en toch zijn er enkele landen die afwezig zijn. Deze week kijken we eens naar de beweegredenen voor die afwezigheid. In onze eerste aflevering zijn dat de landen Andorra, Bosnië & Herzegovina en Turkije.

Andorra

Het eerste land dat we bespreken is Andorra, een klein bergachtig land dat Spanje en Frankrijk als buurlanden heeft. Andorra maakte zijn debuut op het Eurovisiesongfestival in 2004 met Jugarem a estimar-nos van Marta Roure. De eerste inzending werd niet direct een voltreffer en bleef op een 18de plaats steken in de halve finale. Deze inzending had wel de primeur om als eerste inzending ooit volledig in het Catalaans gezongen te zijn. Het beste resultaat van Andorra werd behaald in 2007 toen het land twaalfde werd in de halve finale. Andorra heeft nooit de finale van een Eurovisiesongfestival kunnen bereiken en is hiermee het enige land dat nooit in de finale heeft gestaan. De laatste keer dat we Andorra zagen op het Eurovisiesongfestival was in 2009. In december van dat jaar kondigde de omroep aan dat het geen kandidaat meer zal afvaardigen naar het Eurovisiesongfestival in 2010, de officiële reden was de hoge financiële kost die de omroep niet meer kon betalen. In de jaren die volgenden ging het met de openbare omroep van Andorra van kwaad naar erger en dus lijkt de comeback van Andorra nog niet voor direct.

Toch lijkt er nog een waterkansje te zijn voor de fans van Andorra. In augustus vorig jaar kwam het nieuws dat de omroep en vooral zangeres Susanne Georgi opzoek is naar verschillende sponsoren om de kosten te bekostigen en zo Andorra te laten deelnemen aan het Eurovisiesongfestival in 2022.

Bosnië & Herzegovina

Bosnië & Herzegovina maakte in 1993 zijn debuut op het Eurovisiesongfestival. In 1993 wilde Bosnië en Herzegovina deelnemen aan het festival, maar dat is buiten zes andere landen gerekend. Zij wouden ook graag debuteren en voor de zeven landen waren er maar drie plekjes vrij. Daarom kwam er een Oost-Europese voorronde met zeven landen: Bosnië en Herzegovina, Slovenië, Kroatië, Hongarije, Roemenië, Estland en Slowakije. De drie ex-Joegoslavische landen konden de tickets in beslag nemen en mochten debuteren op het festival. Met een zestiende plaats werd het maar een matig debuut. Het beste resultaat werd behaald in 2006 met een derde plaats. Op het Eurovisiesongfestival in Bakoe nam het land een lange pauze op het Eurovisiesongfestival. In 2016 kwam het verrassend nieuws dat Bosnië & Herzegovina zouden terug keren naar het Eurovisiesongfestival in Stockholm. De inzending Ljubav je kon de finale niet bereiken en de omroep van Bosnië & Herzegovina besloot om opnieuw zich terug te trekken van het festival.

Turkije

Turkije is een land dat een stuk in Europa en een groot stuk in Azië ligt. Toch kan het land deelnemen aan het Eurovisiesongfestival omdat de Turkse openbare omroep TRT volwaardig lid is van de EBU. Het land heeft een rijke geschiedenis op het Eurovisiesongfestival en neemt sinds 1975 deel aan het festival. Sinds de invoering van de televoting gingen de Turkse resultaten in stijgende lijn met als hoogtepunt winst in 2003 met Sertab en het nummer Everyway that I can. Een pijnlijke herinnering voor de Belgen trouwens. Enkel in Düsseldorf was het land niet aanwezig tijdens de finale. Turkije zagen we voor het laatst tijdens het Eurovisiesongfestival in Bakoe, Azerbeidzjan. In 2013 trok Turkije zich terug van het Eurovisiesongfestival, omdat de startvolgorde niet langer via loting bepaald zou worden, maar naar inzicht van de producenten, met het oog op een afwisselend programma. De Turkse omroep is het er ook niet mee eens dat een jury tegenwoordig voor 50 procent mee kan bepalen welk land de winnaar wordt en willen terug een volledige televoting (door het publiek dus). Tussen 1998 en 2010 hadden de kijkers het nog voor het zeggen en dat was juist die periode waarin Turkije veel punten kreeg. Ook het feit dat er vijf landen direct in de finale staan is een probleem voor de Turken. TRT, de Turkse omroep verklaarde dat ze op het Eurovisiesongfestival in 2015 opnieuw aanwezig ging zijn maar na de winst van Conchita Wurst kwamen ze hierop terug. Het Eurovisiesongfestival strookt niet meer met de waarden van de Turkse omroep klonk het toen. De omroep verklaarde toen ook dat het voorgoed vaarwel zegt tegen het Eurovisiesongfestival.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.