Live in Stockholm: De vernieuwde voting uitgelegd.

Sinds 1975 werd de puntentelling van het Eurovisiesongfestival steeds zo dat alle landen hun punten gaven volgens het 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 10 en 12 puntenprincipe. Maar sinds dit jaar zal het anders gaan.

In 1998 kwam er al de eerste verandering, alle landen smeten de vakjury overboord en de kijkers besloten unaniem wie de winnaar van het Eurovisiesongfestival zou worden. Vanaf 2009 waren de vakjury’s weer welkom om 50% van de punten te geven, de andere 50% bleef van de kijkers komen.
De veranderingen vanaf jaar betekenen dat de televoting en de jurystemmen gesplitst zullen worden. De woordvoerders van dit jaar zullen de stemmen van de jury voorlezen uit elk van de 42 concurrerende landen, de punten 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 en 10 zal verschijnen op het scherm, terwijl de 12 punten zal worden aangekondigd door de woordvoerder. Hierna kennen we al 50% van de punten. De televoting scores voor de 26 concurrerende landen zal worden aangekondigd op het einde van de show. Deze resultaten worden niet aangekondigd door het land, maar in plaats daarvan wel de punten die elk land heeft ontvangen van de totale televoting. Zo zal alles snel in volgorde worden afgeroepen van laag naar hoog door de presentatoren. De resultaten voor landen 10 tot en met 1 zal worden aangekondigd zal langzaam opgebouwd worden voor de spanning.
Het record dat Alexander Rybak heeft que punten zal vanavond dus sowieso verbroken worden. Het volledige overzicht van de resultaten zullen online worden gepubliceerd op Eurovision.tv na de finale.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.