Junior: Wat je moet weten deze middag!

Deze middag vind er in Valletta het 14e Junior Eurovisiesongfestival plaats maar wat is er anders als andere jaren? Wij sommen het op.
Nieuw uitzenduur
Je zal het wel al gemerkt hebben dat het Junior Eurovisiesongfestival dit jaar niet plaats vind op zaterdagavond maar op zondagnamiddag. Dit is naar eigen om de omroepen beter te gemoed te komen. Een programma dat zich richt op kinderen hoort volgens de omroepen uitgezonden te worden in het tijdslot bestemd voor de kinderen. De EBU hoopt met deze maatregel ook andere omroepen te overtuigen om volgende jaren deel te nemen aan het festival.
Nieuw stemsysteem
Deze middag zal je vanuit Nederland niet kunnen stemmen op je favoriete act. Dit werd bekend gemaakt tijdens een speciale persconferentie over het Junior Eurovisiesongfestival. Vanuit elk deelnemend land zal er een speciale kinderjury zijn. Die jury geeft voor 50% de punten van deze middag. De andere 50% komt van een experten panel uit de muziekwereld. Onder de juryleden zitten bijvoorbeeld: Inga Arshakyan (ESC 2009, 2015), Mariam Gvaladze (JESC Georgië ’11), Nika Kocharov (ESC 2016), Moran Mazor (ESC 2013), Shalisa (JESC Nederland ’15),… Er is ook een expertenjury. Zij geven samen met de expertenjury hun punten (als 18e land) De leden van die jury zijn: Christer Björkman (ESC 1992), Mads Grimstad en Jedward (ESC 2011, ESC 2012). Verder verdwijnen ook de 12 punten die elk land aan het begin van de stemming kreeg.
Jongere deelnemers
Ook nieuw dit jaar is dat de deelnemende kandidaten een jongere leeftijd kunnen hebben. Vroeger mochten kinderen deelnemen tussen 10 en 15 jaar en vanaf dit jaar is dat tussen de 9 en 15 jaar.
Waar te bekijken?
Het Junior Eurovisiesongfestival is deze namiddag te bekijken in bijna alle deelnemende landen. De Nederlandstalige kijkers zijn aangewezen op NPO3 met commentaar van Jan Smit of via het officiële YouTube kanaal. Kijkers in onder meer Ierland en Australië zullen tot morgenavond moeten wachten om de show te kunnen bekijken.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.