Het ABC van ESC: De A van Abba.

Het is 1 juni vandaag en wij starten met onze zomerreeks “Het ABC van ESC”. Elke maandag en woensdag van deze zomer overlopen we een letter. En hoe kunnen we beter starten dan met de A van ABBA?


ABBA is een groep die bestond uit vier leden: Anni-Frid “Frida” Lyngstad, Benny Andersson, Björn Ulvaeus en Agnetha Fältskog. Begin 1970 zijn de heren druk bezig met het opnemen van het album Lycka (Geluk), hun eerste gezamenlijke elpee die in september verschijnt en waaraan ook Agnetha en Frida als achtergrondzangeressen meewerken. Het album bevat originele liedjes die door henzelf worden gezongen. In 1973 komt de groep voor het eerst in contact met het Eurovisiesongfestival, ze namen met ” Ring Ring” deel aan de Zweedse voorronde Melodifestivalen. Velen verwachtten dat Ring Ring in de voorronde de overwinning zou behalen, maar het werd slechts de derde plaats. Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid moesten het afleggen tegen “Nova and the Dolls” die in Luxemburg de Zweedse kleuren mochten verdedigen. Ondanks de zware ontgoocheling werd de single toch een commercieel succes. Zowel in Zweden en Noorwegen als in enkele andere Europese landen wordt het nummer snel een hit. In België en Nederland wordt de single op de radio zo goed als grijs gedraaid, en zelfs in Zuid-Afrika behaalt het de derde plaats. Zinnend op revanche voor hun gemiste selectie van het jaar voordien, neemt de band, nu onder de nieuwe naam ABBA, in 1974 opnieuw deel aan Melodifestivalen.
Ditmaal werd het kwartet wel goed genoeg geacht om Zweden in Europa te vertegenwoordigen. Om te breken met de typische, ietwat oubollige ‘Dramatische ballade’ traditie van het Eurovisiesongfestival, werd gekozen voor het door Björn en Benny geschreven uptempo-nummer “Waterloo”. In het liedje, dat oorpronkelijk Honey Pie heette, wordt de overgave van Napoleon tijdens de slag bij Waterloo vergeleken met de passionele overgave van een meisje aan haar geliefde. Sommige linkse journalisten in Zweden vonden een dergelijk vrolijk liedje te zingen over een gruwelijke, bloedige veldslag achteraf onverantwoord. Dat ABBA, sinds een recente reglementswijziging, hun nummer niet enkel in hun landstaal maar ook in het Engels mocht brengen, was een bijkomende troef. ABBA won het Eurovisiesongfestival van 1974 met 24 punten. Met het Eurovisiesongfestival kwam er een internationale doorbraak voor de groep. In 1983 zo’n 9 jaar na hun overwinning op het Eurovisiesongfestival laste de groep een rustperiode in die nog steeds gaande is. Tijdens de viering van 50 jaar Eurovisiesongfestival werd Waterloo als beste Eurovisienummer bekroond.

Woensdag: De B van Big5.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.