Het ABC van ESC (3): De C van Carola

Het is maandag vandaag en dat wil zeggen een nieuwe aflevering van onze rubriek “Het ABC van ESC”. Vandaag zijn we aanbeland bij de derde letter van het alfabet en dat is de C… Van Conchita, Cyprus, Cliff zijn Congratulations, Céline Dion maar ook van Carola… 









Carola Maria Häggkvist werd op 8 september 1966 geboren in Stockholm. Ze groeide op in het stadje Norsborg ten zuiden van de Zweedse hoofdstad. Toen ze 11 was, won ze een talentenjacht op de televisie. In 1982 werd haar gevraagd mee te doen aan Melodifestivalen, de Zweedse voorronde voor het songfestival, maar dat weigerde ze. Een jaar later zou ze toch meedoen met het nummer “Främling” (vertaald: “Vreemdeling”). Ze kreeg het maximum van de jury en mocht naar München afreizen om haar land te vertegenwoordigen op het 28ste songfestival. 
Meer dan 6 miljoen Zweden (dat is meer dan 80% van de bevolking) zat aan de TV om Carola op een derde plaats te zien eindigen. Enkel Luxemburg (Corinne – ook al een C – Hermes met “Si la vie est cadeau”) en Israël (“Hora” van Avi Toledano) wisten meer punten te verzamelen. Geen nood, want het “Främling”-album verkocht in Zweden meer dan 1 miljoen exemplaren. En de Engelse versie (“Love isn’t love”) van haar songfestivalbijdrage werd zelfs in België een top 10-hit. Er bestaat zelfs een Nederlandse versie: “Je ogen hebben geen geheimen”.
Na nog een aantal succesvolle jaren in Zweden waarin ze o.a. met de BeeGees samenwerkte, verdween ze eind jaren ’80 van de radar om in 1990 een comeback te maken met “Mitt i ett äventyr” (vertaald: “In het midden van een avontuur”) waarmee ze weer aantrad in Melodifestivalen. Ze werd tweede en zou nog een jaar moeten wachten voor ze opnieuw op een songfestivalpodium mocht staan. In 1991 werd “Fångad av en stormvind” (vertaald: “Gevangen in een stormwind”) geselecteerd en Carola zong en danste in Rome de pannen van het dak. Vooral bekend werd de windmachine die ze bij haar optreden gebruikte. Die is sindsdien een vaste waarde op bijna elk songfestival. 



Al Carola’s inspanningen leverden haar 146 punten op, hetzelfde aantal als de Franse Amina die “C’est le dernier qui a parlé (qui a reason)” zong. Omdat verschillende winnaars zoals in 1969 niet positief onthaald werden, had de EBU de regel ingevoerd dat bij een gelijke stand gekeken werd naar het meeste aantal 12-en. Zweden en Frankrijk hadden er beiden 4 gekregen, maar gelukkig voor Zweden hadden ze vijfmaal 10 punten ontvangen en Frankrijk maar tweemaal. Zweden haalde zo zijn derde titel binnen (na ABBA en Herreys). In het huidige systeem zou Frankrijk gewonnen zijn: nu kijkt men bij een gelijke stand naar wie van de meeste landen punten had gekregen, wat ook eerlijker is. De Engelse versie van Carola’s bijdrage (“Captured by a lovestorm”) kwam op single in heel Europa uit, maar het werd geen groot hitparadesucces zoals haar vorige inzending.
Carola zou zich de komende jaren op gospel en musicals storten, maar haar succes zou zich vooral beperken tot Scandinavië. Haar diva-allures kwamen naar voren en de pers sprong ook op haar – door haar religie gedreven – uitspraak dat homo’s door te bidden genezen konden worden; iets waar ze later zou over zeggen dat de pers haar woorden had verdraaid. Ze houdt namelijk van iedereen 😉
In 2003 zond Carola de demo van het nummer “Autumn leaf” in voor Melodifestivalen, maar nadat het nummer geselecteerd was, kwam ze terug op haar beslissing. 
Nadat ze al de intervalact had verzorgd op Melodifestivalen 2005, zou in 2006 haar inzending “Evighet” met het goud gaan lopen. Carola mocht voor de derde keer naar het grote songfestival. Uiteraard werd haar nummer vertaald naar het Engels. “Invincible” moest wel eerst langs de halve finale (die twee jaar eerder was ingevoerd). 

Daar ontving Carola 214 punten en werd ze 4de. Op de grote finale moest ze echter tevreden zijn met de vijfde plaats en 170 punten… Het waren de monsters van Lordi die toen de overwinnaars waren. Maar ze mocht tevreden zijn… Door haar derde deelname, is Carola niet alleen een zeldzaamheid wat het aantal deelnames betreft, maar ze eindigde ook driemaal in de top 5. Dat doet haar niemand na.

In 2008 nam ze een vijfde en laatste keer deel aan Melodifestivalen, ditmaal in duet met Andreas Johnson, maar hun “One love” geraakte niet in de nationale finale. Gelukkig zagen we Carola wel in de intervalact in 2013 op het songfestival in Malmö. Een windmachine blies haar toen van het podium. Benieuwd of we haar in de toekomst (zoals op het festival in Zweden volgend jaar) nog tegenkomen…


Woensdag: De D van Derde keer 

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.