Het ABC van ESC (21): De U van Uitgejouwd.

Het ABC van ESC passeerde deze zomer al 20 letters van het alfabet en hopelijk weten we nu bijna alles over het songfestival… Nog 6 letters te gaan…
Hoewel het songfestival een blijde gebeurtenis is, waar menig mens vrolijk lacht en zingt en vol spanning naar de grote finale toe leeft, zijn er ook artiesten en landen die op het festival worden uitgejouwd… Tijd voor de U!
In de geschiedenis van het songfestival is de onvrede tegenover bepaalde landen al op verschillende manieren geuit. Meestal bleven bepaalde landen gewoon weg. Oostenrijk liet zich bv. in 1969 niet in Spanje zien, uit protest tegen het bewind van Franco en een jaar later bleven verschillende landen thuis omwille van het feit dat er maar liefst vier landen hadden gewonnen het jaar voordien… Wat een farce! Het publiek bleef over het algemeen altijd heel beleefd en correct naar alle artiesten toe, want uiteindelijk zou politiek er niet mogen toe doen op de grootste liedjeswedstrijd… Maar de voorbije jaren klonk er toch geregeld eens “boe”.
Het land dat waarschijnlijk al het meest werd uitgejouwd is Rusland. In 2003 was er veel te doen geweest om de zogenaamde lesbische meidengroep t.A.T.u. Lena Katina en Yulia Volkova hadden dankzij hun provocerende videoclip al een dikke wereldwijde hit gescoord met “All the things she said”. Hun manager zorgde voor een enorme mediahype waarbij de wildste geruchten de ronde deden: de meisjes zouden bloot op het podium verschijnen, elkaar wild tongzoenen tijdens het optreden enz… De EBU waarschuwde Rusland dat het allemaal deftig moest blijven of dat een diskwalificatie zou volgen. Op de repetities kwamen de meisjes gegarandeerd te laat, als ze al kwamen. De hype viel echter als een kaartenhuisje ineen wanneer de meisjes “Ne ver, ne boisia” zongen… Er was eigenlijk niks speciaal te zien en heel goed zingen deden ze ook niet. Door de wanordelijke repetities was het camerawerk ook niet tip top en t.A.Tu. werd van het toneel afgefloten.
De voorbije jaren kreeg Rusland nog meer “boe” te horen, maar helaas had dat niets te maken met de artiesten die voor het grote moederland op het podium stonden, dan wel met de houding van Rusland tegenover holebi’s, de schendingen van mensenrechten en de politieke conflicten, recent nog met Oekraïne. In 2014 moet het best wel triestig geweest zijn voor de Tolmachevy tweeling (foto)… Al dat boegeroep elke keer Rusland punten kreeg, moet de twee tienermeisjes geen deugd hebben gedaan.
Het thema van het songfestival in 2015 was “bruggen bouwen”. Omdat de organisatie van het songfestival dit jaar geen herhaling wou van het boegeroep op de TV – niet bepaald bruggen bouwen – werd beslist om een soort van filter op het geluid te zetten zodat de kijker thuis, bij eventueel boegeroep in de zaal niets zou merken. Hoeveel boegeroep Polina Gagarina gehoord heeft, weten we niet. Ze gaf in elk geval een smetteloos optreden. 
Of men zich het boegeroep in Rusland allemaal aantrekt is nog maar de vraag. Rusland is het best scorende land op het songfestival in de 21ste eeuw. Rusland zat al al elk jaar sinds 2000 in de finale en bereikte maar liefst acht keer de top 5, waaronder één 1ste plaats, vier 2de plaatsen en twee 3de plaatsen. Dat je dan uitgejouwd wordt, neem je er wel bij… Jaloezie, weet je wel?

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.