Het ABC van ESC (17): De Q van Qele Qele.

De letters van het alfabet vertellen ons deze zomer alles over het Eurovisiesongfestival. Nu ja, de ene letter is de andere niet… Sommige letters zijn behoorlijk moeilijk… De Q bijvoorbeeld… Er is geen land met een Q, maar er zijn wel liedjes en uitvoerders die op het songfestival zijn verschenen waarvan de titel of naam begint met een Q… Een kort overzicht…
Freddy Quinn was eigenlijk een Oostenrijker maar hij trad aan voor Duitsland op het allereerste songfestival in 1956. Hij dankt zijn naam aan zijn Ierse vader. Hoe hoog hij eindigde weten we officieel niet, want van de eerste editie is enkel de winnaar bekend gemaakt. Freddy Quinn bouwde een carrière uit als schlagerzanger maar ook als acteur en circusartiest. Vandaag is hij 83 en geniet hij van het leven in Hamburg. 
Een andere Quinn op het songfestival was de winnares van de editie van 1996: Eimear Quinn. Haar “The voice” behaalde 162 punten en daarmee liet ze de concurrentie ver achter zich. Ze was dan ook een geschoolde zangeres en ze blijft tot op de dag van vandaag bijzonder succesvol. In 2011 zong ze nog voor koningin Elisabeth van Engeland die een staatsbezoek aan Ierland bracht. Een jaar later werd Eimear moeder van haar tweede kindje. 
In 2008 bracht Armenië zijn derde en meeste succesvolle inzending naar het songfestival. Sirusho zong “Qélé qélé” wat zoveel betekent als “Komaan komaan”. In de eerste halve finale behaalde Sirusho 139 punten, wat goed was voor een tweede plaats. Enkel Kalomira deed het beter. Zij won deze halve finale voor Griekenland met “Secret combination” waarvoor ze 156 punten kreeg. Grappig detail: Rusland die voor de tweede keer Dima Bilan had afgevaardigd, dit keer met “Believe”, eindigde met 135 punten derde, achter Armenië. In de finale van het songfestival zou hij zowel Armenië als Griekenland voorbijsteken en met het goud gaan lopen. Ook de nummer één van de tweede halve finale, Ani Lorak van Oekraïne met haar “Shady lady” moesten eraan geloven. Zij kon zich wel troosten met een zilveren medaille.
Slovenië presenteerde een Q in 2009: Quartissimo is een strijkerkwartet dat het instrumentale “Love symphony” wou brengen in Moskou. Aangezien de regels van Eurovisie zeggen dat er ook gezongen moet worden, werd er een zangeres aan toegevoegd: de toen 29-jarige Martina Majerle. Zij was al vaak op het songfestival geweest als achtergrondzangeres voor verschillende landen uit ex-Joegoslavië. De vijf artiesten deden hun best maar de “Love symphony” bleef hangen in de halve finale. 
In 2007 stuurde Denemarken een travestiet naar het songfestival. DQ was het alter ego van Peter Andersen. Hij bracht het opzwepende “Drama Queen”, inclusief een paar kledingwissels, pluimen en veel show. Het hielp allemaal niks en met slechts 45 punten eindigde Denemarken op de 19de plaats van de halve finale.
Ook Luxemburg durfde de Q aan… In 1990 zong de toen 17-jarige Céline Carzo, afkomstig uit Nice voor het Groothertogdom “Quand je te rêve”. Céline was helemaal in het zwart gekleed en had ook zwarte lippenstift op. Tijdens het brengen van haar nummer, bewoog ze niet, maar bleef ze zwoel in de camera kijken. Hoewel het land vijfmaal won, was de Q niet één van die roemrijke keren. Met 36 punten moest Luxemburg in Zagreb tevreden zijn met de 13de plaats.
Beter verging het België met zijn Q. Op het eerste songfestival in kleur (1968), bracht België “Quand tu reviendras” gezongen door de in 1945 geboren zangeres Claude Lombard. Zij en haar nummer waren door een jury uitgekozen uit tien nummers om België in Londen te vertegenwoordigen op het 13de songfestival. Ze eindigde op een zevende plaats. Met 17 deelnemers is dat zeker geen slecht resultaat. (Het jaar ervoor en het jaar erna zou ook Louis Neefs tweemaal dit resultaat halen.) Claude zou terugkeren naar het songfestival in 1973 als achtergrondzangeres voor Nicole en Hugo. Later in de jaren ’70 verhuisde ze naar Frankrijk waar ze naam maakte als stemactrice in verschillende tekenfilms zoals “Beauty & the beast” en “The prince of Egypt”.
Ook Italië waagde zich ooit aan de Q. In 1978 trad de bekende groep Ricchi & Poveri (vertaald: ‘De rijken en de armen’) aan op het songfestival in Parijs met het nummer “Questo amore” (wat zoveel betekent als “Deze liefde”). De vierkoppige groep was ontstaan eind jaren ’60 en vandaag kunnen ze terugkijken op een platenverkoop van meer dan 20 miljoen exemplaren. Het songfestival was echter niet hun meest succesvolle moment. Met slechts 53 punten moest Italië tevreden zijn met de 12de plaats.
Een taal waar de Q veel in voorkomt is het Spaans. Spanje koos een nummer voor het songfestival dat begint met een Q in 1965, 1980, 1983, 1998, 2011 en meest recent in 2012. Toen zong Pastora Soler “Quédate conmigo” wat zoveel betekent als “Blijf bij mij”. Van alle Q’s was dit de meest succesvolle voor Spanje. De nu 37-jarige Pastora was dan ook geen beginneling. Toen ze 16 was, bracht ze haar eerste album uit. En toen ze op het songfestival verscheen had ze al 9 studioalbums op haar actief staan. Haar nummer werd trouwens geschreven door de Zweed Thomas G:son die ook “Euphoria” schreef waarmee Loreen datzelfde jaar won. Spanje moest echter tevreden zijn met een 10de plaats. Vandaag treed Pastora niet meer op. Ze heeft schrik gekregen van het podium.

Wie weet welke Q 2016 brengt? Wordt misschien vervolgd!

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.