Hall of Fame 1| Alexander Rybak

Hall of Fame 1| Alexander Rybak

Vanaf deze week start er een nieuwe reeks bij 12Points namelijk Hall of Fame. Elke week vullen we onze Hall of Fame aan met een andere bekende artiest van het Eurovisiesongfestival. Als eerste komt Alexander Rybak in onze hall of fame.

Wie is Alexander Rybak?

Alexander Igorjevitsj Rybak is geboren op 13 mei 1986 in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Zijn ouders emigreerden in 1990 naar Noorwegen. Sinds zijn vijfde levensjaar speelt Alexander piano en viool. Alexander komt uit een muzikale familie want zijn moeder is Natalia Rybak-Goerina, een bekende Wit-Russische pianiste. Zijn vader; Igor Rybak is dan weer een bekende violist in Noorwegen.

In de jonge jaren trad Alexander op met de Israëlische violist Pinchas Zukerman. Enkele jaren later, in 2005 werd hij bekend in Noorwegen door zijn deelname aan Idols. Later trad hij op als violist in de musical Fiddler on the roof en was hij te zien in de tekenfilm Yohan – Child Wanderer.

Alexander en het Eurovisiesongfestival.

De grote doorbraak van Alexander kwam er in 2009 door zijn deelname aan de nationale voorronde voor het Eurovisiesongfestival. Hij won de finale met het nummer Fairytale.

Na zijn overwinning in Noorwegen werd Alexander Rybak gebombardeerd als absolute topfavoriet om het festival te winnen. Hij won ook het festival met 387 punten, een record op dat moment.

Rybak opende een jaar later het Eurovisiesongfestival, dat georganiseerd werd in Oslo. Op het einde van de uitzending gaf hij de glazen trofee aan de Duitse Lena Meyer-Landrut.

In mei 2012 verzorgde Rybak samen met Marija Šerifović, Dima Bilan, Lena Meyer-Landrut en Ell & Nikki de pauze-act tijdens de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival 2012 in Baku.

Acht jaar na zijn overwinning nam Alexander opnieuw deel aan de Noorse voorronde voor het Eurovisiesongfestival. That’s how you write a song won opnieuw de voorronde. In Lissabon, Portugal ging het Alexander minder voor de wind. Hij won wel de tweede halve finale maar ging in de finale onderuit. That’s how you write a song werd vijftiende en kreeg enkel van de Italiaanse vakjury 12 punten.

Andere nummers van Alexander Rybak

Op Spotify kan je de tien beste nummers van Alexander Rybak beluisteren.

Hall of Fame

17/03: Alexander Rybak |

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.