Eurovision60: De eerste… podium verstoorder.

Deze week staat Eurosongland een hele week in het teken van 60 jaar Eurovisiesongfestival. Dinsdag werd in het Verenigd Koninkrijk de show Eurovision Greatest Hits opgenomen en zaterdag is deze bij ons te zien één. In die bijna 60 edities van het Eurovisiesongfestival is er veel gebeurt. Daarom gaan wij elke avond in de reeks De eerste grasduinen in het archief opzoek naar wie de eerste kus gaf, wat het eerste attribuut was, wie de eer kreeg om het eerste nummer te mogen brengen 60 jaar geleden, de eerste podiumverstoorder. Vandaag kijken we naar twee podium verstoorders, mensen die eigenlijk op het podium staan maar daar niet thuishoren.

De eerste podium verstoorder
Spanje werd in 2010 vertegenwoordigd door Daniel Diges met het nummer Algo Pequeñito. Op zich was er niets mis met het Spaanse nummer tot plots Jimmy Jump toesloeg. Jimmy is een Catalaan die er een sport van maakt om onverwachts op allerlei plaatsen op te duiken. In Oslo kon hij doodleuk de security omzeilen en deed hij een stukje van de choreografie mee. Na 45 seconden was het rijk van Jimmy uit en werd hij meegenomen door security mannen. Maar hij was niet de eerste…


Tijdens de negende editie van het Eurovisiesongfestival hangt er een schaduw van terreur over het festival. Verschillende terreurorganisaties melden dat ze aanslagen gingen plegen tijdens het Eurovisiesongfestival waaronder ook een afsplintering van de Deense Socialistische Volkspartij. Alles verloop in een gespannen sfeer tot wanneer na het Zwitserse nummer en voor het Belgische nummer een man het podium oprent. De man is verkleed als een toneelknecht en houdt een spandoek omhoog ‘Boycot Franco & Salazar’. Dat waren in die tijd de twee dictators van Spanje en Portugal. De Deense omroep beveelde alle camera’s op het scorebord te plaatsen en de man werd verwijderd uit de zaal. Na enkele seconden werd de zwaar aangeslagen presentatrice Lotte Waever getoond die een snelle uitleg gaf en de show ging gewoon door.
Van het incident zijn er geen beelden door een brand in het Deense archief.
Morgen gaan we opzoek naar het aller eerste nummer van het Eurovisiesongfestival. Op onze Twitterpagina loopt sinds maandag de Twittermarathon: 60 jaar Eurovisiesongfestival.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.