Eurovision Update LIVE: analyse eerste halve finale (dag 10)

Analyse eerste halve finale.
Helaas pindakaas maar onze Axel zullen we niet meer terugzien komende zaterdag in de grote finale. Wij trokken al een paar conclusies.

  • Je hoeft geen vriendjes te hebben om door te gaan
Tot ieders grote verrassing is San Marino door. Vorig jaar was het net omgekeerd. Iedereen was toen verrast dat ze niet doorgingen. Een vaak gehoorde opmerking toen was dat het land niet kon rekenen op punten uit Italië, Malta,… Maar ook dit jaar was dit niet het geval en toch zijn ze door. 
Net als San Marino zien we Montenegro voor de eerste maal in de finale zaterdag. Net nu het aantal Balkanlanden dat deelneemt nog nooit zo laag is geweest slaagt het land erin om een finale te halen mét een Balkanlied. Servië, dat hoog scoort met zo’n nummers kon altijd goed rekenen op een punten uit de Balkan. Montenegro heeft daarentegen nooit echt op veel punten kunnen rekenen uit de Balkan. Misschien is dit de ommekeer? Naast Slovenië, Albanië en VJR Macedonië doet er geen enkel land mee uit de Balkan.
  • Topfavorieten zijn in, geen enkel out.
Als we de bookmakers mogen geloven dan maken Zweden en Armenië het meeste kans op winst. Traditiegetrouw valt er een topfavoriet af in de halve finales. Deze keer nog niet. Zweden, dat gisteren een klasse hoger speelde dan de rest én Armenië zijn door. We weten het of het zaterdag een clash wordt tussen die twee. Ook Hongarije die in sommige polls hoog scoort is door.
  • 100% geslaagd.

In het rijtje van steeds door naar de finale blijven Rusland, Azerbeidzjan en Oekraïne op 100% staan. Bij Azerbeidzjan mogen we toch wel wat kanttekeningen maken, is er hier weer fraude in het spel? Want zeg nu zelf, zo dendert was het niet hé.
  • Kwaliteit loont eindelijk.
Nederland die na Anouk opnieuw met een atypisch eurovisionlied komt dat bulkt van kwaliteit is opnieuw door. Is het eindelijk zover dat topkwaliteit gewaardeerd wordt?
  • Maar ook bucht loont…
IJsland was het laatste land dat doorgaat. De teletubbies van de IJslandse Aldi slaagden erin om naar de finale te gaan. Hoe? Geen idee maar dit is een lied dat op niet veel trekt en mogen we categoriseren in het vakje bucht dat in de finale niet hoort.

Al Bij Al is dit een mooie top 10. Op IJsland en Azerbeidzjan na dan. San Marino gun ik het om eindelijk eens in de finale te staan. Misschien was vorig jaar een beter lied maar derde keer goede keer voor Valentina.
Geen België in de finale? Oké, dat is jammer. Maar zijn optreden gisteren was nu ook niet van een hoog niveau. We hebben Axel het al veel beter weten doen. Volgend jaar beter!

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.