De Pareltjes (97)

Elke zondag duiken wij bij Eurosongland in het archief van het Eurovisiesongfestival opzoek naar nummers en artiesten die we niet mogen vergeten. Vandaag gaan we terug naar het Eurovisiesongfestival van 2003.
Urban Trad – Sanomi
In 2003 was het de Waalse omroep RTBF die de Belgische inzending mocht kiezen voor het Eurovisiesongfestival. RTBF koos intern voor de groep Urban Trad met het nummer Sanomi. Het nummer werd al bekend gemaakt op 18 december 2002. In de maanden die erop volgenden werd er nog een kleine rel veroorzaakt over één van de zangeressen. Soetkin Collier mocht niet mee naar Riga omdat ze te extreem-rechts zou zijn. Collier bleef thuis maar de rest van de groep ging wel naar het Eurovisiesongfestival.

Het Eurovisiesongfestival in 2003 was de laatste waarin het festival werd georganiseerd op één avond. Riga, de hoofdstad van Letland was het decor voor deze editie. België trad als 22e van de avond aan, net na Letland en voor Estland. Op het einde van de avond behaalde de Belgische inzending een tweede plaats met 165 punten, twee punten minder dan de uiteindelijke winnaar Turkije. Drie landen (Spanje, Polen en Frankrijk) gaven België de volledige twaalf punten. Nederland had tien punten over voor Urban Trad. Door het goede resultaat van Urban Trad mocht België een jaar later direct aantreden in de finale van het Eurovisiesongfestival.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.