De toestand Oekraïne – Rusland.

Het Eurovisiesongfestival zit al enkele dagen met een probleem omtrent het bevel van de Oekraïense staatsveiligheid dat de Russische Julia Samoylova Oekraïne voor de komende drie jaar niet binnen mag. Hierdoor mag ze dus ook niet deelnemen aan het festival in mei. De EBU is nastig opzoek naar een oplossing en stuurde hiervoor afgelopen week een brief naar de eerste minister van Oekraïne. De brief bevatte klare taal:

“Een ban van een artiest zou de internationale schade van Oekraïne schaden als een moderne, democratische natie. Ook voor het festival en organisatie zijn we bezorgd over de schade.”

Verder staat er ook te lezen dat er verschillende omroepen hebben laten weten dat ze het Eurovisiesongfestival zullen boycotten mocht Oekraïne doorgaan met zijn onacceptabel gedrag tegenover de  Russische kandidaat. Als mogelijke reactie hierop kan het zijn dat de Oekraïense omroep UA:PBC wordt uitgesloten van alle toekomstige evenementen van de EBU. Van de Oekraïense omroep, Russische omroep én van de regering van Rusland is momenteel nog geen reactie.
Op dit moment doen nog alle 43 landen mee aan het Eurovisiesongfestival en hebben de landen die deelnemen aan de halve finales hun startpositie gekregen, waaronder ook Rusland. Zij starten in de tweede halve finale als derde van de avond.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.