The Road to Kiev [14]: Noorwegen.

43 Landen hebben present getekend voor het komende Eurovisiesongfestival in Kiev. Elke dag tot 30 april stellen wij één van deze 43 artiesten aan u voor in onze reeks ‘The Road to Kiev’. Vandaag trekken we terug naar Scandinavië, meer bepaald naar Noorwegen. Het land stuurt Jowst naar Kiev met het nummer Grab The Moment.

JOWST of in het gewone leven Joakim With Steen is geboren op 26 juni 1989 in het Noorse Throndheim. Sinds zijn veertiende volgt de man een muziekopleiding aan de Noroff Vocational Scool in Steinkjer. Na zijn opleiding is Joakim beginnen met werken als geluidstechnieker. Eind 2016 bracht hij zijn eerste single uit. Verder staat Jowst ook bekend voor zijn remixen. Voor de deelname aan de Noorse voorronde zocht Jowst hulp bij Aleksander Walmann. Aleksander werd bij het Noorse publiek bekend door zijn deelname aan The Voice in 2012. Na zijn tweede plaats volgenden er verschillende singles van de zanger. Samen deden ze mee aan de preselecties voor de Noorse voorronde van het Eurovisiesongfestival met het nummer Grab the moment.

De Noorse omroep NRK organiseerde dit jaar opnieuw de muziekwedstrijd Melodi Grand Prix. Uit de meer dan 1035 inzendingen werden er tien kandidaten geselecteerd die mogen deelnemen aan de finale op zaterdag 11 maart. Omdat het de vijfenvijftigste editie van Melodi Grand Prix is werd er dit jaar gebruik gemaakt van een internationale jury. Ook de Noorse kijker had beslissingsrecht omtrent de Noorse kandidaat voor het Eurovisiesongfestival. Met 36,14% kon JOWST feat. Aleksander Walmann winnen. Zij zullen in Kiev het nummer Grab the moment zingen. Het nummer is geschreven door Joakim With Steen en Jonas McDonnell. 

De eerste Noorse inzending vond plaats op het Eurovisiesongfestival in 1960. Tot nu toe heeft het land drie maal (1985,1995 en 2009) het festival kunnen winnen maar het heeft ook het record van meeste laatste plaatsen beet, namelijk elf keer. Vorig jaar lukte het Agnete niet om de finale van het Eurovisiesongfestival te bereiken. Meer informatie over de Noorse geschiedenis op het Eurovisiesongfestival kan je hier vinden.

The Road to Kiev.
Gisteren: Montenegro -> Vandaag: Noorwegen -> Morgen: San Marino

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.