De Pareltjes (57)

Vandaag keren we in “De Pareltjes” terug naar het Eurovisiesongfestival van 1978. Parijs, de Franse hoofdstad werd de gaststad voor het 23ste Eurovisiesongfestival.  De show werd gepresenteerd door Denise Fabre en Léon Zitrone. Het festival ging door in  het  Palais des Congrès. Er namen 20 landen deel aan deze editie. Turkije en Denemarken kwamen na respectievelijk 1 en 12 jaar terug naar het festival.
De parel van deze week gaat over de Belgische inzending. De Waalse omroep RTBF (toen RTB) koos in 1978 een kandidaat via een korte nationale finale Eurosong, waarvan de finale plaatsvond op 8 februari 1978. 8 kandidaten namen aan deze voorronde deel waaronder oud-eurovisiedeelnemers Jean Vallee (1970) en Jacques Hustin (1974). De winnaar werd gekozen door een vakjury. De winnaar werd Jean Vallee met het nummer “L’amour ça fait chanter la vie”. De Vlaamse pers onthaalde het nummer erg lauw maar dat belette Jean Vallee niet om het land te vertegenwoordigen.

In 1978 was er nog geen sprake van een halve finale en dus mocht Jean Vallee direct aantreden in de finale op 22 april 1978 in Parijs. Jean Vallee trad als tiende van de avond aan net na Zwitserland en voor Nederland. Na de puntentelling bleek dat Jean Vallée op een 2de plaats was geëindigd met een totaal van 125 punten. Frankrijk, Griekenland, Ierland, Monaco en het Verenigd Koninkrijk gaven de Belgische inzending de volle twaalf punten. Nederland gaf vijf punten.

Volgende week een pareltje uit 2007.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.