De Pareltjes (55)

Vandaag keren we in “De Pareltjes” terug naar het Eurovisiesongfestival van 2005. Kiev, de Oekraïense hoofdstad werd de gaststad voor het 50ste Eurovisiesongfestival.  De show werd gepresenteerd door Maria Efrosinina en Pavlo Shylko. Het festival ging door in het sportpaleis van Kiev. Met 39 landen werd record van het deelnemende aantal landen verbroken. Bulgarije en Moldavië maakten op dit festival hun debuut en Hongarije keerde terug. Normaal zou ook Libanon aanwezig zijn maar die haakte af.
De parel van deze week gaat over de Maltese inzending. De Maltese omroep PBS koos in 2005 opnieuw om een kandidaat te selecteren via hun nationale voorronde Song for Europe, waarvan de finale plaatsvond op 19 februari 2005. 22 kandidaten namen aan deze voorronde deel en de winnaar werd bepaald door televoting. De winnaar van de avond werd Chiara. Met het lied “Angel” mochten ze Malta vertegenwoordigen.

De Maltese inzending moest in 2005 geen halve finale doorstaan. Tijdens de finale trad Chiara als derde van de avond aan. Net na het Verenigd Koninkrijk en vlak voor Noorwegen. Op het einde van de puntentelling bleek dat ze op een 2de plaats waren geëindigd met 192 punten. Dit was de tweede keer dat Malta op de tweede plaats kon stranden wat tot op heden nog steeds hun beste resultaat is. Enkel Rusland had de 12 punten voor Chiara over. België had acht punten over voor deze inzending en Nederland maar vijf punten.

Volgende week een pareltje uit 2010.

Geef een reactie

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.